تاثیر عصاره آبی بادام شیرین بر اختلالات تنفسی و خواب بیماران مبتلا به COVID-19: بادام و COVID-19 - کمالی‌نژاد محمد; عبدالهی‌نیا علی; شریف عاطفه; میرابوطالبی سیده وجیهه; نجفی بهناز; دانش‌فرد بابک; طاهرمحمدی هانیه; ولایتی علی‌اکبر (فصلنامه نفس, 2022)
چکیده زمینه: ویروس COVID-19به‌صورت گسترده میان انسان‌ها پخش شده‌است. این بیماری به‌دلیل شیوع بالای آن اکنون به یک بیماری همه‌گیر تبدیل شده و عوارض اقتصادی، اجتماعی و مرگ و میر جهانی را به‌همراه داشته‌است. بنابراین به‌منظور کاهش شدت و عوارض بیماری در بیماران، نیاز به مطالعه‌ای برای دستیابی به درمان کمکی ایمن در کنار درمان‌های پیشنهادی، واضح و بدیهی است. هدف ما در این مطالعه، بررسی اثر عصاره آبی بادام شیرین بر اختلالات تنفسی (شدت تنگی نفس و سرفه) و خواب در بیماران مبتلا به COVID-19 بود. روش: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی‌سازی شده‌است که بر روی 60 بیمار مبتلا به COVID-19 انجام شد، در طول مطالعه، تمامی بیماران گروه مداخله، علاوه‌بر دریافت داروهای تجویز شده برای درمان بیماری، عصاره آبی بادام شیرین، 10 سی‌سی 3 بار در روز بعد از غذا به‌مدت 6 روز دریافت کردند و گروه کنترل فقط داروهای تجویز شده برای درمان COVID-19 را طبق پروتکل وزارت بهداشت ایران دریافت کردند. یافته‌ها: در این مطالعه 57 بیمار مطالعه را تکمیل کردند. نتایج مطالعه نشان‌داد که بین 2 گروه مورد و شاهد اختلاف معنی‌داری وجود ندارد ولی روند تغییرات شدت سرفه و کیفیت خواب پس از انجام مداخله در هر دو گروه مورد و شاهد به‌طور معناداری کاهشی بود و پس از انجام مداخله میزان تنگی نفس به‌طور معناداری در گروه شاهد کمتر از گروه مورد بود و عارضه خاصی نیز در گروه مداخله ثبت نشد. نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که عصاره آبی بادام شیرین به‌عنوان یک مکمل طبیعی در بیماران مبتلا به COVID-19 عارضه‌ای ندارد ولی به نظر می‌رسد که عصاره آبی بادام شیرین در کنار سایر گیاهان دارویی بتواند اثرگذاری بیشتری در این بیماران داشته‌باشد لذا پیشنهاد می‌شود مطالعات بیشتری در مورد تأثیر بادام شیرین به‌تنهایی و یا در کنار سایر گیاهان دارویی بر علائم COVID-19 انجام شود.