بررسی بی خوابی در بیماران مبتلا به پرفشاري شریان ریوي - عدیمی ناغان پریسا; خندابی بتول; ملک محمد مجید; مجیبیان ابوذر; آلوش امیرمحمد; آلوش اولدوز (فصلنامه نفس, 2022)
زمینه: عواقب بیخوابی چه بصورت کوتاه مدت چه طولانی مدت همراه با صرف هزینه ومختل شدن سلامتی و عوارض اجتماعی است. با در نظر گرفتن این نکته که همزمانی آن با بیماری فشارخون ریوی که خود یک بیماری جدی و تهدید کننده حیات است با تشدید عوارض بیماری می تواند همراه باشد وکیفیت زندگی را به شدت مختل می کند.لذا با توجه به اینکه اداره این مشکلات به کلی متفاوت از بیماری زمینه است برآن شدیم که شیوع این اختلال و ارتباط آن با بیماری فشارخون ریوی را بررسی کنیم و با تعیین راهکارهای مناسب در تشخیص زودرس این بیماری و درمان آن از عوارض قابل پیشگیری آن در بیماران فشار خون ریوی بکاهیم. روش: تعداد 68 بیمار با تشخیص قطعی پر فشاری ریوی( شامل سه دسته IPAH CTEPH,و سایر موارد) از نظر وجود اختلالات خواب تحت بررسی قرار گرفت. جهت ارزیابی اختلالات خواب شامل بی خوابی ، خواب آلودگی واختلالات حرکتی شامل سندرم پای بیقرار و پاراسومنیا به ترتیب از پرسشنامه های ISIوESSوRLSوپاراسومنیااستفاده شد. یافته ها به وسیله ی نرم افزار SPSS تحلیل شد. یافته ها: میانگین سنی بیماران14.2 ±.048 و 64.7% بیماران، زن بودند.51 بیمار از 68 بیمار تحت مطالعه(%75) مبتلا به بیخوابی بودند که به ترتیب با توجه به پرسشنامه ISI این امتیاز ها بدست آمد: در گروه IPAH: 10.5±6.6 و در گروهCTEPH : 12.7±6.5 ودرسایر موارد 14.4±9.3 بوده است .که دراین افراد به صورت معنی داری پاراسومنیا (P=0.039) و خواب آلودگی روزانه (P=0.072) ، بیشتر مشاهده است. نتیجه گیری: علی رغم خفیف تا متوسط بودن شدت بی خوابی با توجه به پرسشنامه ISI،شیوع اختلالات خواب در بیماران مبتلا به پر فشاری ریوی نسبتا بالا است از این رو باید به جهت درمان مناسب و ارتقا کیفیت زندگی این اختلالات را به خصوص در افراد در معرض خطر شناسایی کرد.ازطرفي بدتر شدن پیش آگهی پرفشاری شریان ریوی در همراهی با اختلالات خواب، انجام این بررسی هارا ضروری تر می سازد.