تأثیرتمرین هوازی و عصاره آناناس بر بیان ژن های Bax و Bcl2 و نسبت Bax/Bcl2 بافت کبد موش‌های مبتلا به سرطان ملانوما - طاولی حمیده; عابدنطنزی حسین; آذربایجانی محمدعلی; ایرانبخش علیرضا (فصلنامه نفس, 2022)
مقدمه: در طول چند دهه گذشته، توجه بر درک اساس مولکولی سرطان‌زایی متمرکز شده است. یکی از این مکانیسم‌ها آپوپتوز یا مرگ برنامه‌ریزی شده سلولی است که یک تنظیم‌کننده کلیدی کنترل رشد فیزیولوژیکی و هموستاز بافتی است. این پژوهش جهت بررسی تأثیرتمرین هوازی و عصاره آناناس بر بیان ژن Bax و Bcl2 و نسبت Bax/Bcl2 بافت کبد موش‌های مبتلا به سرطان ملانوما طراحی گردید. مواد و روش‌ها: این مطالعه بر روی 32 سر موش‌های نژاد C57 در چهار گروه کنترل، تمرین هوازی، عصاره آناناس و تمرین هوازی- آناناس انجام شد. حیوانات پس از القای تومور، برنامه تمرین هوازی به مدت شش هفته و گاواژ عصاره آناناس به میزان 300mg/kg روی آنها انجام پذیرفت. پس از تهیه خون و نمونه‌های بافتی، بیان ژن‌های آپوپتوزی بافت کبد به روش RT-PCR انجام گرفت. سپس داده‌ها با استفاده آنالیز واریانس یک طرفه و دو عاملی و تعقیبی تجزیه و تحلیل شدند. سطح معناداری p≤0.05 در نظر گرفته شد. نتایج: یافته‌ها نشان داد بیان ژن Bax نسبت به گروه کنترل درگروه‌های تجربی کاهش داشته که درگروه آناناس و تمرین-آناناس کاهش بیشتر است. بیان ژن Bcl2 نسبت به گروه کنترل درگروه‌های تجربی افزایش داشته که درگروه آناناس و تمرین-آناناس بیشتر بود. نسبت بیان ژن Bax/Bcl2 درگروه‌های تجربی کاهش داشته که درگروه آناناس و تمرین آناناس کاهش بیشتر بود. نتیجه‌گیری: نتایج نشان دادند تمرین هوازی همراه با عصاره آناناس نقش موثری در پیشگیری از رشد تومور و کاهش عوامل آپوپتوزی و افزایش عوامل ضدآپوپتوزی داشت.