بررسی علایم بالینی و آزمایشگاهی و شواهد رادیولوژیک کووید-19 در بیماران مبتلا به بیماری فیبروز کیستیک در بیمارستان مسیح دانشوری - غفاری پور حسینعلی (فصلنامه نفس, 2021)
مقدمه: فیبروز کیستیک (CF) یکی از شایع ترین بیماریهاییست که به شکل اتوزومال مغلوب منتقل می شودکه ناشی از جهش در ژن (CFTR) است CF یک بیماری چند عضوی است که ریه ها ، لوزالمعده ، غدد عرق ، سیستم های هضم و تولید مثل و چندین بافت دیگر را درگیر می کند. بیماران مبتلا به فیبروز کیستیک می توانند همانند سایر افراد جامعه به SARS-CoV-2 آلوده شوند. این وضعیت ناتوان کننده با عفونت های مکرر دستگاه تنفسی تحتانی باکتریایی و ویروسی و همچنین عوارض التهابی همراه است که در نهایت ممکن است منجر به نارسایی ریوی شود. روش ها: هدف از مطالعه بررسی شواهد عفونت SARS-CoV-2 در بیماران مبتلا به فیبروز کیستیک بود که در بیمارستان مسیح دانشوری بستری شدند. یافته ها: شانزده بیمار شناخته شده CF که در طی یک ماه درمرکز پزشکی ما بستری شدند که یازده نفر با شواهدی از عفونت SARS-CoV-2 وارد مطالعه ما شدند . تست PCR در 2 مورد (2/18 درصد) ، اما 7 مورد (66/7 درصد دارای تست ضد IgG SARS-CoV-2 مثبت و در پنج مورد (45.5٪) ، ضد IgM SARS-CoV-2 مثبت بود. شایع ترین علامت در بیماران ما سرفه (100) بود. افزایش ESR (81.8) شایع ترین اختلال آزمایشگاهی در بیماران بود. همه بیماران ظاهر شیشه مات را در HRCT ریه نشان دادند نتیجه گیری: در مطالعه ما هیچ مرگ و میر ناشی از عفونت SARS-CoV-2 رخ نداد. این ممکن است ناشی از عفونت های مکرر ریوی در این بیماران باشد که باعث می شود از التهاب اضافه در ریه جلوگیری شود.