تاثیر آموزش ذهن آگاهی برابعاد روانشناختی بیماران قلبی-عروقی در ایام کرونا: اثر ذهن آگاهی برابعاد روانشناختی بیماران قلبی در ایام کرونا - علیپور شهیر مونا; اصفهانی خالقی آتنا; عرب زاده مهدی; علیپور شهیر بهاره (فصلنامه نفس, 2021)
زمینه: با توجه به شیوع بالای بیماری های قلبی-عروقی و وجود مشکلات روانی و جسمانی در این بیماران و تشدید این چالش ها در دوره همه گیری ویروس کرونا، اجرای مداخلات مناسب در این زمینه ضروری است؛ بنابراین این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آموزش ذهن آگاهی بر ابعاد روانشناختی بیماران قلبی-عروقی صورت گرفت. روش: پژوهش حاضر با توجه به هدف کاربردی و روش آن به شیوه نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل اجرا گردید. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل کلیه بیماران قلبی-عروقی مراجعه کننده به بیمارستان قلبی شهید رجایی و بیمارستان شریعتی شهرستان کرج در سال 1400در دوره شیوع ویروس کرونا بوده است. حجم نمونه 30 نفر از بیماران قلبی-عروقی که به شیوه ی در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی(به تعداد مساوی) در گروه‌های آزمایش و کنترل جایگزین شدند. سپس به منظور ارزیابی رضایت از زندگی، بهزیستی فاعلی و خلق مثبت از پرسشنامه شادکامی آکسفورد OHI استفاده گردیده است. در مرحله بعد جلسات ذهن آگاهی مبتنی بر پروتکل ون سون و همکاران 2011 در قالب 10 جلسه ی 90 دقیقه‌ای برای گروه آزمایش ارائه گردید. پس از پایان آموزش نیز بار دیگر آزمون شادکامی آکسفورد OHI برای هر دو گروه آزمایش و کنترل اجرا گردید. داده ها به وسیله نرم افزار SPSS 22 پردازش شد. یافته ها: نتایج حاصل از یافته های تحلیل کواریانس چند متغیره نشان دادند که آموزش ذهن آگاهی در بهبود ابعاد روانشناختی در بیماران قلبی-عروقی در ایام کرونا موثر بوده است و از نظر رضایت از زندگی، خلق مثبت و بهزیستی فاعلی در مرحله پس آزمون بین گروه ها تفاوت معناداری دیده میشود. بدین ترتیب فرضیه پژوهش مورد تایید قرار گرفتند. نتیجه گیری: بنابراین ذهن آگاهی می تواند ابعاد روانشناختی بیماران قلبی-عروقی را در ایام کرونا بهبود بخشد و رضایت از زندگی ، بهزیستی فاعلی و خلق مثبت در آنها را افزایش دهد.