پایش بیولوژیکی سطح فلزات سنگین و متالوئید آرسنیک در نمونه های ادرار کارگران کافه های استعمال دخانیات و ارتباط آن با عملکرد ریوی و علائم تنفسی در آنها - حیدری غلامرضا (فصلنامه نفس, 2021)
پس زمینه: سفره خانه ها و کافه های عرضه قلیان و سیگار از جمله مکان هایی هستند که هوای داخل آن دارای غلظت بالایی از آلاینده های مختلف است (1) در حالی که مطالعات مختلف نشان می دهند که قلیان و دود سیگار حاوی مقدار قابل توجهی فلزات سنگین هستند. این مطالعه با هدف پایش بیولوژیکی سطح فلزات سنگین در نمونه های ادرار کارگران کافه ها و ارتباط آن با عملکرد ریه و علائم تنفسی آنها در شهر تهران طراحی شده است. مواد و روش ها: لیست کافه های تهران فراهم شد و بر اساس مصرف و عدم مصرف قلیان/ سیگار به ترتیب به (NSC) - (CSC) - (WPC) تقسیم شدند. سپس 10 کافه به طور تصادفی از هر گروه انتخاب شد. نمونه گیری پس از توضیح اهداف مطالعه و کسب رضایت از مدیر و کارکنانش انجام شد. چک لیستی از اطلاعات دموگرافیک و سابقه مصرف سیگار تکمیل شد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: 96 نفر مورد مطالعه قرار گرفتند. در هر گروه 32 نفر شامل کافه های قلیان (WPC)، کافه های سیگار (CSC) و کافه های غیرسیگاری (NSC) وجود داشت. همه افراد مورد مطالعه مذکر بودند. آنها شش روز در هفته روزانه حدود 10 ساعت در کافه کار می کردند. غلظت فلزات سنگین در گروه های قلیان و سیگار به طور معنی داری بیشتر بود و شاخص های تنفسی در این گروه ها به طور معنی داری کمتر از گروه غیرسیگاری بود. نتیجه گیری: قرار گرفتن در معرض دود سیگار سطح ادرار فلزات سنگین را افزایش می دهد و ظرفیت تنفسی افراد را کاهش می دهد که این امر می تواند در آینده بسیار بیماری زا باشد. اطلاع رسانی جامع در مورد حقوق بشر باید در این زمینه ارائه شود و ممنوعیت استعمال دخانیات در اماکن عمومی باید به درستی اجرا شود. کلمات کلیدی: استعمال دخانیات، فلزات سنگین، ظرفیت ریه، دود سیگار دست دوم دلالت: اجرای ناقص قوانین منع استعمال دخانیات در اماکن عمومی مصوب سال 2005 در ایران که با ضمانت اجرایی به طور دقیق اجرا نشده است؛ این امر می تواند توسط قانونگذاران در نظر گرفته شود و بازرسی های اماکن را افزایش دهد، زیرا این قانون برای بهبود سلامت عمومی طراحی شده است و سهل انگاری می تواند جبران ناپذیر باشد.