مقایسه عملکرد ریوی بیماران مبتلا به فیبروز کیستیک قبل و پس از برونکوسکوپی - غفاری پور حسینعلی (فصلنامه نفس, 2021)
سابقه و هدف : : فیبروز کیستیک (CF) یکی از شایع ترین بیماریهاییست که به شکل اتوزومال مغلوب منتقل می شودکه ناشی از جهش در ژن (CFTR) است CF یک بیماری چند عضوی است که ریه ها ، لوزالمعده ، غدد عرق ، سیستم های هضم و تولید مثل و چندین بافت دیگر را درگیر می کند. این وضعیت ناتوان کننده با عفونت های مکرر دستگاه تنفسی تحتانی باکتریایی و ویروسی و همچنین عوارض التهابی همراه است که در نهایت ممکن است منجر به نارسایی ریوی شود. این مطالعه با هدف مقایسه عملکرد ریوی بیماران مبتلا به سیستسک فیبروزیس قبل و پس از برونکوسکوپی انجام شد. مواد و روش ها : مطالعه بر روی 18 بیمار مبتلا به فیبروز کیستیک (کودکان و بزرگسالان) که در بیمارستان مسیح دانشوری (تهران ، ایران )بستری شدند انجام شد. اسپیرومتری قبل و پس از برونکوسکوپی و شستشوی ریوی انجام شد و شاخص های ریوی ظرفیت حیاتی (FVC) و حجم بازدم در ثانیه اول( FEV1) مورد ارزیابی قرار گرفت و این معیارها قبل و پس از برونکوسکوپی مورد مقایسه قرار گرفت. یافته ها: میانگین سنی بیماران 15.2 سال بود که در محدوده 5 تا 24 سال قرار داشتند. FVC در اکثر بیماران ( 7/66٪ ) کمتر از 60٪ بود و فقط 33.3٪ از بیماران اختلال عملکرد تنفسی نرمال یا خفیف را نشان دادند. در آنالیز آماری انجام شده، ، افزایش معنی داری در FVC نوبت دوم، بعد از مداخله، دیده شد؛ همچنین FVC در نوبت دوم واضحا افزایش داشت.. FVC از میانگین اولیه 77/56٪ به حدود 27/57٪ رسید. pvalue: 0.033)) FEV-1 از میانگین اولیه 27/47٪ به حدود 50/54 رسید. (Pvalue:0.01)