رویکرد پرستاری وسلامت در ایران از صدر اسلام تا کنون وبحران کرونا - برخورداری ناهید; شعاع زرگری لااله; جوادی لطیفه (فصلنامه نفس, 2021)
چکیده: مقدمه: هر دوره درطول تاریخ افکار وعقاید فرهنگی خاص خودرا داشته است که نمایه سابقه وتاریخچه مراقبتهای بهداشتی در آن عصر بوده است.الگوهای سیستم بهداشت ودرمان ومراقبت های بهداشتی در زمانهای گذشته ،طی گذر زمان تغییر پیدا کرده وتحت تاثیر الگوهای جدید پزشکی وپرستاری قرار گرفته است. .جوامعی که مردم آن همواره در حرکت تکاملی قرار دارنددر پیشبرد هنروعلم واخلاقیات موفق هستند. در این مقاله قصد برآن است که به رویکرد پرستاری در این حرکت تکاملی در صدر اسلام تاکنون ونقش پرستاران در بحران پاندمی کرونا پرداخته شود. روش: از پایگاههای اطلاعاتی موجود در کتابخانه دیجیتال پزشکی ایران مانندGoogle Scholar,Elsevier,.Nursing index :و پايگـاههـاي اطلاعـاتي فارسـي از جملـه SID : ،Magiran ،Iran Medex ،Irandoc وباا سـتفاده از كليد واژه ها ، به صورت مجزا و تركيبي انجام شد. یافته ها و نتیجه گیری: سیر تحولی نقش پرستاران از زمان صدر اسلام تا به امروز ادامه دارد پرستاری سنتی تا تشکیل هیات برد پرستاری در ایران ،ارتقاء یافته وهمچنان مسائل مهمی در پرستاری وجود دارد. پرستاری یکی از گروههای عمده در تیم بهداشتی ودرمانی می باشد که خدمات آنان بسیار تاثیر گذار در صیانت از سلامت اجتماعی وپیشبرد اهداف جامعه است که از صدر اسلام الگوهایی تحت نظر پیامبر اسلام (ص) وجود داشته وایفای نقش نموده اند که الگوی پرستاران امروزی نیز می باشند.در شرایط همه گیری کرونا نیز با تعهد لازم وغلبه بر استرس خاص کرونا به مراقبت از بیماران می پردازند.