نقش اختلالات شناختی در پیش‌بینی جستجوی درمان در افراد دچار اختلال سوء مصرف مواد - صادقی پور میبدی محمدعلی; زارع نیستانک محمد; فروزنده الهام; بنی طبا سیدمصطفی (فصلنامه نفس, 2021)
هدف از این پژوهش تعیین نقش اختلالات شناختی در پیش‌بینی جستجوی درمان ‏در افراد دچار اختلال سو مصرف مواد به روش تدخین بود. روش پژوهش، توصیفی تحلیلی و از نوع مقطعی و جامعه آماري این پژوهش افراد دچار اختلال سو مصرف مواد ‏(اپیوییدی) شهرستان میبد بود. شرکت‌کنندگان پژوهش شامل دو گروه افراد دچار اختلال سو مصرف مواد غیر درمان‌خواه (40 نفر) و گروه ‏جستجوی درمان (40 نفر) که با توجه به شرایط خاص این افراد به ‌صورت نمونه‌‌گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‌ها در این پژوهش، آزمون جور کردن کارت‌های ویسکانسین بود و تجزیه ‌و تحلیل داده‌‌ها با استفاده از روش تحليل رگرسیون لجستیک به کمک نرم‌افزار SPSS ورژن 21 انجام گرفت. یافته‌ها نشان داد مولفه خطای درجاماندگی و پاسخ‌های نادرست اثر معنا‌داری برای مدل دارد و سایر مولفه‌ها اثر معنا‌دار نداشتند. افراد دارای ‏اختلال سو مصرف غیر درمان‌خواه دارای نمره بالاتری در خطای درجاماندگی بودند که این ‏تفاوت به لحاظ آماری معنا‌دار بود و افراد دارای اختلال سو مصرف درمان‌خواه ‏دارای نمره بالاتری در تعداد خطاها ‏بودند که این تفاوت نیز به لحاظ آماری معنا‌‌دار بود. نتایج پژوهش نشان داد که نقایص شناختی قادر به پیش‌بینی وضعیت افراد دارای اختلال ‏سو مصرف مواد به روش تدخین در درمان‌خواه بودن و غیر درمان‌خواه بودن می‌باشد. بنابراین می‌توان نتیجه‌گیری کرد که اختلالات متفاوت شناختی در بین دو گروه درمان‌خواه و غیر ‏درمان‌خواه وجود دارد که باید مورد توجه درمانگران قرار گیرد.