تظاهرات تاخیری فتق بوخدالک همزمان با پنوموتوراکس ناشی از پارگی بول امفیزماتوز؛ مطالعه موردی: همزمانی بروز تظاهر تاخیری فتق بوخدالک با پارگی بول امفیزماتوز - مخبر دزفولی مجتبی; قربانی فریبا; شیخی کامبیز (فصلنامه نفس, 2021)
بروز فتق بوچدالک بدون علامت در جمعیت بزرگسال تخمین زده شده است که بین 1 در هر 2000 تا 7000 بر اساس مطالعات کالبد شکافی و تا 6٪ در یافته های CT باشد، زمانیکه این اختلال علامت دار می شود ممکن است سبب ایحاد تظاهرات شکمی یا تنفسی یا هر دو مورد گردد. در این گزارش تظاهرات دیررس فتق دیافراگی مادرزادی که با پارگی بول ریوی سبب ایجاد علابم شکم حاد و تنگی نفس در بیمار شده است ارایه شده است. بیمار آقای 22 ساله با درد همی توراکس چپ و شکم بود که به صورت ناگهانی دچار درد شکم شده و سپس درد در ناحیه ی همی توراکس چپ شروع شده بود. همچنین بیمار به تدریج تنگی نفس پیدا کرد. بیمار در زمان مراجعه تب نداشت. درد شکم بدون تهوع و استفراغ بود و همچنین علام تنفسی از قبیل هموپتیزی ، سرفه و خلط نداشته است. در گرافی ساده ی سینه و شکم پنوموتوراکس ریه ی چپ و پنوموپریتوئن و هوای آزاد زیر دیافراگم مشهود بود ( شکل1 و 2 ). برای بیمار لوله ی سینه تعبیه و با شک به پارگی احشای شکمی بیمار کاندید عمل جراحی شد. پس از توراکوتومی، ریه ی کولاپس شده با یک بول مشاهده شد در حالی که احشا ی شکم شامل معده و روده ها در فضای توراکس قرار داشتند. لذا ابتدا اقدام به انجام رزکسیون گوه ای لوب تحتانی و بولکتومی شد و سپس پلورکتومی پلور جداری انجام گرفت. احشای شکمی به محل اصلی منتقل و دیافراگم با مش دوال ترمیم شد.