تعیین ﺑﺮوز آﺳﯿﺐ ﺣﺎد ﮐﻠﯿﻮی در ﺑﯿﻤﺎران ﮐﻮرﭘﻮﻟﻤﻮﻧﺎل ﻧﺎﺷﯽ از ﺑﯿﻤﺎری اﻧﺴﺪادی ﻣﺰﻣﻦ رﯾﻮی ﺗﺤﺖ درﻣﺎن ﺑﺎ دﯾﻮرﺗﯿﮏ در ﺑﯿﻤﺎرﺳﺘﺎن اﻣﺎم خمینی و بیمارستان گلستان اهواز در سال 1398: اثر دیورتیک درمانی در آﺳﯿﺐ ﺣﺎد ﮐﻠﯿﻮی در ﺑﯿﻤﺎران ﮐﻮرﭘﻮﻟﻤﻮﻧﺎل ﻧﺎﺷﯽ از ﺑﯿﻤﺎری اﻧﺴﺪادی ﻣﺰﻣﻦ رﯾﻮی - شایان‌پور شکوه; فروزانی اشکان; حدادزاده شوشتری مریم; نخستین فروغ (فصلنامه نفس, 2021)
زمینه وهدف : عارضه کلاسیک قلبی عروقی بیماری مزمن انسدادی ریه، کورپولمونل می‌باشد که عبارت است از نارسایی یا بزرگی یا هایپرتروفی بطن راست قلب. وازوکانستریکشن پولمونری هیپوکسیک، هایپرکاپنی، اسیدوز در بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD)[1] به عنوان مکانیسم های احتمالی کورپولمونل مطرح شده اند. کورپولمونل می‌تواند سبب ایجاد ادم محیطی و ادم ریوی گردد که در این موراد تجویز دیورتیک به کاهش علائم و برطرف شدن ادم کمک می‌نماید اما ممکن است در اثر ایجاد کاهش حجم عروقی و هایپوتنشن سیستمیک باعث ایجاد آﺳﯿﺐ ﺣﺎد ﮐﻠﯿﻮی نیز شود. به سبب فقدان مطالعات کافی، این مطالعه با هدف تعیین ﺑﺮوز آﺳﯿﺐ ﺣﺎد ﮐﻠﯿﻮی در ﺑﯿﻤﺎران مبتلا به ﮐﻮرﭘﻮﻟﻤﻮﻧﺎل ﻧﺎﺷﯽ از ﺑﯿﻤﺎری اﻧﺴﺪادی ﻣﺰﻣﻦ رﯾﻮی ﺗﺤﺖ درﻣﺎن ﺑﺎ دﯾﻮرﺗﯿﮏ طرح ریزی و اجرا شد. مواد و روش‌ها : در این مطالعه توصیفی مقطعی تمامی بیماران مبتلا بهﮐﻮرﭘﻮﻟﻤﻮﻧﺎل ﻧﺎﺷﯽ از ﺑﯿﻤﺎری اﻧﺴﺪادی ﻣﺰﻣﻦ رﯾﻮی ﺗﺤﺖ درﻣﺎن ﺑﺎ دﯾﻮرﺗﯿﮏ که در بخش‌های داخلی و ICU در ﺑﯿﻤﺎرﺳﺘﺎن اﻣﺎم خمینی و بیمارستان گلستان اهواز در سال 1398 بستری بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. در مجموع 69 فرد به مطالعه وارد شدند. سپس بروز [2]AKI و برخی از ریسک فاکتورهای مرتبط با آن در این دسته از بیماران تعیین شد. بیمارانی که طی 10 روز اول درﻣﺎن ﺑﺎ دﯾﻮرﺗﯿﮏ دﭼﺎر اﻓﺰاﯾﺶ ﻣﯿﺰان ﮐﺮاﺗﯿﻨﯿن سرم بیش از30% از ﮐﺮاﺗﯿﻨﯿن پایه ﺑﺮ اﺳﺎس آزﻣﺎﯾﺶ ﺑﺪو ورود ﺷدﻧﺪ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان آﺳﯿﺐ ﺣﺎد ﮐﻠﯿﻮی ﺗﻠﻘﯽ گردیدند. یافته‌ها : اکثر بیماران مرد بودند( 58%) و میانگین سنی 67.5 سال (محدوده سنی 36 تا 89 سال) را داشتند. اغلب بیماران از تزریق وریدی(63.8%) بهره برده و میانگین دوز دیورتیک دریافتی 80 میلی‌گرم (محدوده‌ی 20-240 میلی‌گرم) بود. ازمجموع 69 بیمار ﻣﺒﺘﻼ ﺑﻪ ﮐﻮرﭘﻮﻟﻤﻮﻧﺎل ﻧﺎﺷﯽ از ﺑﯿﻤﺎری اﻧﺴﺪادی ﻣﺰﻣﻦ رﯾﻮی تحت درمان با دیورتیک، 13 نفر(18.8%) دچار AKI شدند. بین سن، جنس، کراتینین پایه و دوز دیورتیک دریافتی و AKI ارتباط معناداری یافت نشد (0.05<P). بحث ونتیجه گیری: بر اساس مطالعه‌ی ما می‌توان گفت بروز AKI در ﺑﯿﻤﺎران ﻣﺒﺘﻼ ﺑﻪ ﮐﻮرﭘﻮﻟﻤﻮﻧﺎل ﻧﺎﺷﯽ از ﺑﯿﻤﺎری اﻧﺴﺪادی ﻣﺰﻣﻦ رﯾﻮی ﮐﻪ ﺑﺎ دﯾﻮرﺗﯿﮏ درﻣﺎن ﻣﯽﺷﻮﻧﺪ 18.8 درصد (بین 9.6 تا 28 درصد) می‌باشد و بین بروز AKI و درمان با دیورتیک در این بیماران ارتباط معنی‌داری یافت نشد. کلمات کلیدی : بیماری انسدادی مزمن ریه، کورپولمونل، آسیب حاد کلیوی، داروهای دیورتیک‌ [1] Chronic obstructive pulmonary disease [2] Acute kidney injury