اثر یک جلسه تمرین هوازی بوکس با دستگاه کینکت ایکس باکس، با و بدون محدودیت جریان خون عروق دست بر تغییر پذیری ضربان قلب در جوانان سالم غیر ورزشکار: اثر تمرین هوازی بوکس با دستگاه کینکت ایکس باکس، با و بدون محدویت جریان خون بر HRV - کریمی زهره; غزالیان فرشاد; ابراهیم خسرو; عابد نطنزی حسین; غلامی ماندانا (فصلنامه نفس, 2021)
زمینه و هدف: با افزایش محبوبیت بازی های رایانه ای و زمان صرف شده برای این بازی ها و شیوع سبک زندگی بی تحرک و عوارض ناشی از آن، ضرورت یافتن راهکار های مختلف برای افزایش میزان تحرک بیش از گذشته احساس می شود. هدف از این پژوهش بررسی اثر يك جلسه تمرین هوازی بوکس با دستگاه کینکت ایکس باکس، با و بدون محدوديت جريان خون (BFR)، بر تغییر پذیری ضربان قلب (HRV) در جوانان غیر ورزشکار است. روش کار: چهارده آزمودنی (خانم: 8، آقا: 6؛ محدوده سنی: 10±30 سال؛ شاخص توده بدنی :2-kg.m 3±21) در دو جلسه پروتکل تمرینی 20 دقیقه بازی بوکس با کینکت ایکس باکس 360 با فاصله یک هفته شرکت کردند. نورمتانفرین و HRV قبل و بعد از پروتکل ها اندازه گیری شد. آزمودنی ها بصورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند و به مبارزه مقابل یکدیگر پرداختند. در هفته اول 7 آزمودنی با BFR، مقابل 7 نفر بدون BFR مبارزه کردند. در جلسه بعد جای دو گروه عوض شد. در دقایق پنج، ده، پانزده بازی BFR باز و مجددا بسته شد و میزان فشار درک شده با مقیاس 20 امتیازی بورگ ثبت شد. داده های قبل و بعد از آزمون توسط آزمون t وابسته مقایسه گردید. سطح معناداري براي تمام تحلیل هاي آماري(05/0P≤) در نظر گرفته شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها: بازی ویدیویی همراه با حرکت بدون BFR منجر به کاهش معنادار (SDNN، NN50) و کاهش بدون معنا (SDANN، TP، HF، VLF) پارامترهای HRV گردید. همچنین در گروه دیگر با BFR پارامترSDNN کاهش اما سایرپارامتر ها افزایش غیر معنادار را نشان دادند. نورمتانفرین در هر دو گروه افزایش معنادار نشان داد اگر چه مقایسه میزان افزایش بین دو گروه تفاوت معنادار نشان نداد. نتیجه گیری: نتایج نشان داد يك جلسه بازی ویدیویی همراه با حرکت در هر دو حالت بر HRV اثرات مشابه با فعالیت های ورزشی هوازی دارد. اگر چه در حالت BFR تفاوت هایی در شاخص های HRV دیده شد که می تواند بعنوان تفاوت هر چند غیر معنادار در شدت تمرین برداشت شود اما نمی توان بطور کلی نتیجه قاطع و مشخصی را ارائه داد.