مروری بر فعالیت گیرنده های رشدی VEGFR-1 وVEGFR-2 ریوی و پاسخ های حاد و مزمن آنها به استرس ورزشی - یادگاری مهدی; میردار شادمهر; حمیدیان غلامرضا; برنجیان تبریزی حسین; مصدق پریناز (فصلنامه نفس, 2020)
ریه یکی از ارگانهایی است که به جهت دارا بودن شبکه مویرگی و درخت نایژهای گسترده، بالاترین بیان فاکتورهای رشدی در سلولهای آن رخ می دهد. در حالت طبیعی بین بیان فاکتورهای پروآنژیوژنیک و آنتیآنژیوژنیک تعادل فیزیولوژیایی برقرار است که این تعادل تحت استرسهای مختلف از جمله رشد، جراحت، بیماری و فعالیت ورزشی به هم میخورد. از جمله مهمترین گیرندههای آنژیوژنیکی ریه VEGFR-1 و VEGFR-2 هستند که با سیگنالینگ پیامهای VEGF، تاثیرات مهمی بر ساختار و عملکرد بافت ریه بر جای میگذارند. تمرین ورزشی از طریق سازوکارهای مختلف میتواند بر بیان یا فعالیت این گیرندهها اثر گذارد و از این طریق ساختار و عملکرد میتوژنیک بافت ریوی را دچار تغییر نماید. دانش موجود در زمینه پاسخ و سازگاری این گیرندهها در ریه، به پروتکلهای ورزشی مختلف از وضوح کافی برخوردار نیست.