بررسی نگرش و آگاهی پرستاران و ماماها از اصول بهداشت، ایمنی و محیط زیست در حوادث و بلایای طبیعی در دو بیمارستان دانشگاهی شهر تهران - جنت فروزنده; جبلی بهشته; روزبهانی رحیم; قازانچایی الهام (فصلنامه نفس, 2020)
نیروی انسانی با ارزش ترین منابع و سرمایه در اختیار سازمان میباشد، در راستای تحقق آرمان ارائه خدمات مبتنی بر توسعه پایدار‌، برخورداری از محیط زیست سالم و ایجاد محیط کاری ایمن برای کارکنان در بلایا و نهادینه سازی و ارتقاء فرهنگ اصول ایمنی، بهداشت و محیط زیست و صیانت از نیروی انسانی از طریق ساز و کار آموزش‌، ارتقاء مهارت‌ها و شناسایی خطرات و ارزیابی ریسک‌های ایمنی و بهداشتی و ارزیابی جنبه‌های زیست محیطی در هر شرایطی (معمول‌، تغییر و بحران) و تهیه و تدوین برنامه مدیریت شرایط اضطراری و رفع وضعیت بحران ضروری می‌باشد. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت نگرش و آگاهی به اصول بهداشت, ایمنی و محیط زیست در حوادث و بلایا در پرستاران و ماماهای دو بیمارستان دانشگاهی مسیح دانشوری و آرش شهر تهران انجام شد. مطالعه توصیفی مقطعی است. پرستاران و ماماهای شاغل در دو بیمارستان دولتی دانشگاهی شهر تهران بصورت سرشماری در یک بازه زمانی سه ماهه شرکت کردند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود در دو بخش که حاوی 20 سوال در زمینه آگاهی پرستاران و ماماها در چهار حیطه آموزش، مدیریتی، حرفه ای و امنیتی و دارای 24 سوال که نگرش پرستاران و ماماها را در یک طیف لیکرت پنج گانه بررسی نموده است. اعتبار پرسشنامه با استفاده از روش اعتبار محتوا و پایایی ابزار از طریق همسانی درونی تایید شد. پس از گردآوری اطلاعات، داده ها با استفاده از نرم افزار های آمار همچون SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد که کادر درمان در مورد اصول بهداشت، ایمنی و محیط زیست در حوادث و بلایای طبیعی نگرشی مثبت دارند ولی آگاهی و آموزش لازم را دراین زمینه ندیده اند. سطح آگاهی نسبت به اصول بهداشت، ایمنی و محیط زیست در حوادث و بلایای طبیعی در هر دو بیمارستان کمتر از 50 درصد می باشد که بیان کننده ضعف آگاهی در بین کارکنان است. همچنین در مانورهای بحران و درکلاس های آموزشی شرکت نداشته اند و نمی‌توانند در این موارد تصمیم‌گیری مدیریتی صحیح داشته باشند. طبق نتایج بدست آمده پرسنل درمانی در این مراکز نیازمند برنامه‌ریزی و نظارت سازمان‌های متولی امر مدیریت بحران جهت آموزش و برگزاری مانورها در سطح بیمارستان‌ها می‌باشد. اجرای برنامه مدیریت ایمنی و بلایا موجب افزایش آگاهی و نگرش کارکنان درمانی می‌شود.