تأثير هشت هفته تمرين تناوبي شديد (HIT) بر سطوح ال سلكتين و فيبرينوژن در زنان جوان چاق - جعفري محسن; حيدري محبوبه (فصلنامه نفس, 2020)
چاقي عامل اصلي بسياري از اختلالات متابوليك و ارتوپديك است كه آتروسكلروز يكي از آنهاست. هدف از انجام اين تحقيق بررسي تأثير هشت هفته تمرين HIT بر سطوح فيبرينوژن و ال ‍سلكتين در زنان جوان چاق بود. آزمودنی‍ها به‍طور تصادفی به دو گروه تجربی (8 نفر، سن: 1/3±12/26 سال، قد: 06/0± 6/1 متر، وزن: 6/16 ± 5/85 کیلوگرم) و کنترل (8 نفر، سن: 23/6±31 سال، قد: 02/0 ± 6/1 متر، وزن: 06/12 ± 2/76 کیلوگرم) تقسیم شدند. پروتکل تمرینی شامل هشت هفته (3 جلسه در هفته، هر جلسه چهار تا هفت تکرار دویدن با حداکثر سرعت در یک مسافت 40 متری و 30 ثانیه استراحت) تمرین HIT بود. نمونه‍های خونی 24 ساعت قبل و پس از تمرینات در حالت ناشتایی گرفته شدند. مقادیر متغیرهای وابسته با روش الایزا اندازه‍گیری شدند. آزمون‍هاي آماري مورد استفاده تي وابسته و تي مستقل بودند. تجزیه و تحلیل داده‍ها نشان داد كه پس از تمرينات HIT سطوح فيبرينوژن كاهش يافت (05/0P≤) ولي تغيير معنيداري در سطوح ال‍ سلكتين ايجاد نشد (05/0P>). در مجموع طبق يافته‍هاي مطالعه تمرينات منظم HIT موجب افزايش استقامت قلبي عروقي، كاهش BMI و كاهش فيبرينوژن شد، ولي تغييري در سطوح ال سلكتين ايجاد نكرد. بنابراين زنان جوان چاق مي‍توانند از اين پروتكل تحقيقي بدون نگراني ناشي از تحريك عوامل انعقادي و التهابي براي افزايش آمادگي جسماني خود استفاده نمايند.