ارتباط درک از حمایت اجتماعی خانواده با رفتارهای خودمراقبتی سالمندان مبتلا به COPD - جعفری شیروانی نیره; غفاری فاطمه; فتوکیان زهرا (فصلنامه نفس, 2020)
درک از حمایت اجتماعی خانواده توسط سالمند می‌تواند موجب افزایش تمایل وی به شرکت در فعالیت‌های مراقبت از خود و کاهش بار مراقبتی اعضاء خانواده شود. این در حالیست که از میان فاکتورهای موثر بر رفتارهای خودمراقبتی سالمندان مبتلا به COPD تحقیقات کمتری در مورد نقش درک سالمند از حمایت خانواده انجام شده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین درک از حمایت اجتماعی خانواده با رفتارهای خودمراقبتی سالمندان مبتلا به COPD انجام شد. در مطالعه توصیفی- همبستگی حاضر، جامعه پژوهش شامل کلیه سالمندان مبتلا به COPD بود. 200 سالمند مبتلا به COPD به روش تصادفی ساده از کلینیک تخصصی و فوق تخصصی امید شهرستان بابل انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های شناختی بالینی، رفتارهای خودمراقبتی بیمارانCOPD و درک از حمایت اجتماعی خانواده استفاده شد. تجزیه و تحلیل آماری با نرم افزار آماریSPSS نسخه 16 انجام شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون های تی مستقل، آنالیز واریانس و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. سطح معنی داری کمتر از 05/0 درنظر گرفته شد. نتایج نشان داد که سالمندان مبتلا به COPD، از رفتارهای خودمراقبتی (27/20±36/105) و درک از حمایت اجتماعی (74/2±69/17) خوبی برخوردار هسند. بین درک از حمایت اجتماعی خانواده با رفتارهای خودمراقبتی سالمندان مبتلا به COPD رابطه متوسط، اما منفی و معنادار وجود داشت (001/; P<44/0-= r). بطوری که با افزایش درک از حمایت اجتماعی خانواده، میزان رفتارهای خود مراقبتی سالمندان مبتلا به COPD کاهش می‌یافت. نتایج نشان داد که بین رفتارهای خودمراقبتی با متغیرهای جنس، سطح تحصیلات و هم خانگی ارتباط معنادار (05/0>P) و بین رفتارهای خودمراقبتی با متغیرهای برخورداری از پوشش بیمه و کفایت درآمد ارتباط غیرمعنادار آماری وجود دارد (05/0<P). شناخت میزان درک از حمایت اجتماعی خانواده و تاثیر منفی آن بر رفتارهای خودمراقبتی سالمندان مبتلا به COPD، می تواند زمینه را برای ارائه راهکارهای موثر جهت ارتقاء رفتارهای خودمراقبتی آنان، افزایش استقلال و همچنین ارائه راهکارهای ارتقاء دهنده حمایت موثر خانواده توسط ارائه دهندگان خدمات بهداشتی و بویژه پرستاران فراهم سازد.