بررسی خلاصه ای از گایدلاین های بالینی با دیدگاه بین رشته ای: پیشگیری، تشخیص و درمان ترومبوآمبولی وریدی در زیر گروه های مختلف - پورحسن سعید (فصلنامه نفس, 2020)
ترومبوآمبولی (VTE) شامل ترومبوز وریدهای عمقی (DVT) و آمبولی ریه می باشد و از علل اصلی موربیدیتی و مرگ و میر است. تقریبا تمام پزشکان با تشخیص و درمان این بیماری رو به رو می شوند. تشخیص و درمان VTE در گروه های خاصی از بیماران شامل زنان باردار، بیماران مسن ، افراد با سابقه قبلی VTE و بیماران مبتلا به کنسر با چالش هایی روبروست. ترمبوپروفیلاکسی یکی از مهم ترین استراتژی های ایمنی بیمار در بیماران بستری در بیمارستان است. همچنین آمبولی ریوی به عنوان مهم ترین علت مرگ در بیمارستان که قابل پیشگیری می باشد شناخته شده است. در این مقاله مروری با خلاصه سازی به روز ترین گایدلاین ها و منظم سازی شواهد موجود گامی در جهت تسهیل پیشگیری، تشخیص و درمان این مهم برمی داریم. در این مطالعه از خلاصه توصیه های گایدلاین های American College of Chest Physicians و American Society of Clinical Oncology و Society of Obstetricians and Gynecologists of Canada و American Thoracic Society و European Society for Medical Oncology استفاده شده است. این مطالعه مروری سعی دارد با نگاه بین رشته ای، توصیه های کابردی در زمینه پیشگیری، تشخیص و درمان VTE را در اختیار خوانندگان قرار دهد. اگرچه مطالعاتی زیاد و متنوعی در این حوزه وجود دارد، اما در بسیاری از موارد توصیه های ارایه شده در قالب علمی و سیستماتیک گایدلاین های استاندارد طراحی نشده است و نیاز به این مهم احساس می شود. این موضوع به خصوص در گایدلاین های تخصصی زنان در موضوع VTE دیده می شود. همچنین اکثر مطالعات از کشورهای توسعه یافته می باشد که گایدلاین های بالینی نیز با متریال این مطالعات نوشته می شوند. جهت طراحی گایدلاین های منطقه ای که برمبنای شرایط اقتصادی ، امکانات و اپیدمیولوژی هر منطقه باشد ، نیازمند گسترش مطالعات با کیفیت بالا به خصوص RCT های با متودولوژی مناسب در کشورهای در حال توسعه مثل ایران است.