بررسي وضعيت مصرف داروهاي بيماري آسم در ايران بين سالهاي 1389 تا 1391 - مرعشیان سید مهران; عدیمی ناغان پریسا; الماس نیا مهدی; فخاریان عاطفه; مسجدی محمدرضا (فصلنامه نفس, 2017)
آسم شایعترین بیماری مزمن در کودکان است که میلیونها فرد بالغ را نیز در جهان درگیر می‍نماید. ایران با فراوانی 5 درصدی علایم و نشانه های آسم در بین کودکان 13 و 14 ساله دارای شیوع آسم 30-50% در جامعه بویژه در نواحی شرقی است که چندان از برآوردهای جهانی سازمان جهانی بهداشت دور نیست. هزینه‍های کنترل بیماری و البته هزینه داروهای استنشاقی در این میان از اهمیت بسزایی برخوردار است بطوری که هر بیمار آمریکایی حدود 3 تا 4 هزار دلار در سال متحمل هزینه میشود. این مطالعه سعی نمود تا هزینه های داروهای استنشاقی مورد استفاده در درمان آسم را در ایران بر اساس آمارهای اعلام شده توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بین سالهای 1391-1389 تعیین نماید. از بین داروهای استنشاقی که در مدت زمان تحت بررسی در ایران فروخته شده بودند، در سال‍های 1389، 1390 و 1391 داروهای فوق تخصصی و گران قیمت به ترتیب 39%، 56% و 29% موارد را تشکیل می‍دادند. در حال حاضر بطور میانگین بیش از 35% داروهای استنشاقی مصرفی از انواع فوق تخصصی و گران قیمت هستند که صرفه اقتصادی و توجیه منطقی ندارند چرا که آسم شدید و غیر قابل کنترل در ایران شیوعی بسیار کمتر از این رقم دارد. لذا با کاهش تنها 10 درصد مصرف این داروهای کنترل کننده آسم شدید میتوان از هزینه های سیستم سلامت کشور به شدت کاست.