بررسي نتايج اسپيرومتري در بيماران مبتلا به COPD بر حسب سابقه مصرف دخانيات و مصرف مواد مخدر - اسلام پناه نوبری شبنم; حسامی زهرا; کیانی اردا; پیرزه آیدین; تاجیک علی (فصلنامه نفس, 2017)
بيماري انسدادي مزمن ريه يك بيماري تنفسي شايع غير مسري است كه بار اجتماعي و اقتصادي سنگيني داشته و منجر به مرگ ‌و مير در سراسر جهان مي‌شود. عليرغم برخي مطالعات، نقش مصرف مواد مخدر و همراهي آن با مصرف سيگار هنوز به درستي شناخته نشده است. در اين مطالعه نتايج اسپيرومتري بيماران مبتلا به COPD در بين بيماران با مصرف مواد مخدر، مصرف سيگار و مصرف توام آن‌ها، با يكديگر مقايسه شده است. اين مطالعه مشاهده‌اي گذشته‌نگر بوده و تمام بيماران مرد مبتلا به COPD بستري شده در بيمارستان مسیح دانشوری در بين سال‌هاي 93-91 مورد مطالعه قرار گرفتند و شدت بيماري آن‌ها بر اساس اسپيرومتري و بر طبق معيارهاي GOLD بين گروه‌هاي با مصرف مواد مخدر، مصرف سيگار و مصرف هر دو، با يكديگر مقايسه شدند. 68 بيمار (9/43%) فقط سيگاري، 55 نفر (5/35%) فقط با مصرف مواد مخدر و 32 نفر (6/20%) با مصرف توام سيگار و مواد مخدر بودند. تفاوت معني‌داري در نتايج اسپيرومتري بين سه گروه وجود داشت و شدت بيماري در بين افراد با مصرف مواد مخدر بيشتر بود (0/001>P). شدت بيماري افرادي كه مصرف مواد مخدر داشتند بيشتر از افرادي بود كه فقط سيگاري بودند و مصرف مواد مخدر نداشتند. همچنین مطالعه نشان دهنده بيماري شديدتري در زمان مراجعه و بستري این بيماران بود.