مقايسه ميزان آگاهی، نگرش و عملكرد تغذيه ای افراد سيگاری و غير سيگاری - امامی حبیب; رادمند گلنار; تاج بخش مریم; آقایی نیا بهار; امامی مارال (فصلنامه نفس, 2017)
بر اساس مطالعات مختلف، به نظر مي‌رسد تغذيه، نوع زندگي و رفتارهاي بهداشتي بين افراد سيگاري و غير سيگاري متفاوت است. از آنجا كه سيگار كشيدن به عنوان يكي از مهمترين علل مرگ و مير و بيماري‌ها شناخته شد، تعيين آگاهي، نگرش و عملكرد تغذيه‌اي در افراد سيگاري مي‌تواند تاثير قابل توجهي بر بهبود كيفيت خدمات ارایه شده توسط كلينيك‌هاي ترك سيگار داشته باشد. در يك مطالعه مقطعي به مدت 6 ماه، 486 نفر شامل 226 نفر سيگاري (افراد مراجعه كننده به كلينيك ترك سيگار) و 160 نفر غير سيگاري (اعضاي خانواده افراد سيگاري) مورد بررسي قرار گرفتند. مشخصات دموگرافيك و نيز امتياز آگاهي، نگرش و عملكرد آنها با سابقه مصرف سيگار، با استفاده از پرسشنامه ليكرت بين دو گروه ارزيابي شد. نسبت مردان سيگاري 70/67 % (153 نفر) در مقابل 23/44% (115 نفر) غير سيگاري بود. ميانگين امتياز آگاهي، نگرش و عملكرد در افراد سيگاري تفاوت معني‌داري با افراد غير سيگاري در دو جنس نداشت با اين وجود در گروه زنان غير سيگاري، ميانگين امتياز نگرش بطور معني‌داري بالاتر بود (8/4±3/40 در مقابل 7/5±1/37؛ 0/001= P-Value). در ارزيابي عملكرد تغذيه‌اي زنان، تفاوت معني‌داري بين افراد سيگاري و غير سيگاري وجود داشت (0/005< P-Value) و در مردان، در پيگيري برنامه ورزشي منظم بين افراد سيگاري و غير سيگاري تفاوت وجود داشت (0/001< P-Value). عليرغم عدم وجود تفاوت معني‌دار در دانش و عملكرد دو جنس بين دو گروه سيگاري و غير سيگاري، زنان غير سيگاري بطور معني‌داري در نگرش و عملكرد تغذيه‌اي بهتر بودند. همچنين پيگيري انجام حركات ورزشي منظم در مردان غير سيگاري بيشتر از مردان سيگاري بود.