نقش رؤيا در تشخيص بيماري از ديدگاه بوعلي سينا و ساير حكماي طب سنتي ايران - موحد, مينا; ناظم, اسماعيل; نيكبخت, عليرضا; فلاح, فرامرز; مصدق, محمود; غفاري, فرزانه; گوشه‌گير, اشرف الدين; مينايي, محمد باقر; نامدار, حسن; عمارتكار, الهام; چوپاني, رسول (مجله تاریخ پزشکی - علمی پژوهشی, 2016)
از ديدگاه بوعلي سينا و ساير حكماي طب سنتي ايران رؤيا به عنوان يكي از علائم تشخيصي مطرح مي‌باشد، به‌طوري كه برخي از خواب‌ها از نظر پزشكي داراي اهميت بوده و در تشخيص مزاج يا بيماري كمك ‌كننده‌اند. محتويات و جزئيات رؤياي فرد مي‌تواند گوياي وضعيت خاص جسمي و رواني وي باشد. در سوءمزاج‌ها و غلبه اخلاط، هر فرد متناسب با خلطي كه در بدنش افزايش يافته خواب‌هايي با رنگ و محتواي متناسب با آن خلط مي‌بيند. به عنوان نمونه در غلبه صفرا، فرد خواب‌هايي با مضمون آتش و رنگ زرد؛ در غلبه خون، خواب‌هايي در ارتباط با خون و خونريزي و به رنگ سرخ؛ در غلبه بلغم خواب‌هايي با محتواي آب و به رنگ سفيد و در غلبه سودا خواب‌هايي با مضمون ترس و وحشت همراه تاريكي و به رنگ سياه مشاهده مي‌كند. آگاهي از محتواي خواب اشخاص با در نظر گرفتن ساير علائم آنها مي‌تواند در تشخيص افتراقي بيماري‌ها كمك‌كننده باشد. همچنين تغيير محتواي خواب در طي درمان نيز مي‌تواند گوياي تغيير وضعيت جسمي و رواني فرد بوده و پزشك را در جهت درمان درست راهنمايي نمايد و در مجموع ابن سينا و ساير پيش‌كسوتان پزشكي نياكان به منظور تشخيص باليني وضعيت سلامت و بيماري، علاوه بر علائم و نشانه‌ها از وضعيت رؤياها نيز استفاده مي‌كرده‌اند. روش كار در اين مطالعه كتابخانهاي بوده و از كتاب قانون بوعلي سينا و شروح آن و ساير منابع طب سنتي ايران مربوط به قرون مختلف استفاده شده است.