روش‌های درمان ترس‌خوردگی در طب بومی اقوام ایرانی (با تأکید بر ترس برون در خوزستان) - جودکی, محمدعلی; ترابی, فاطمه (مجله تاریخ پزشکی - علمی پژوهشی, 2016)
پژوهش حاضر با هدف بررسی روش درمان بیماری ترس‌خوردگی ـ با تأکید بر ترس برون در خوزستان ـ در طب بومی در نزد اقوام ایرانی انجام گرفته است. همچنین این شیوه درمانی را با درمان‌های روانشناسی که امروزه مطرح است مورد مقایسه قرار داده است. ترس در طب بومی در ذیل هیجانات روحی ـ روانی مورد توجه حکیمان بوده است. آنان ترس را حالت هیجانیِ آدمی جهت فرار از امری نامطلوب قلمداد می‌کردند و برای درمان آن از داروهای گیاهی و خواص جادویی برخی سنگ‌ها و فلزات کمک می‌گرفتند. در روش‌های درمان ترس در طب بومی اقوام ایرانی ـ به ویژه در ترس برون خوزستان ـ عامل ترس را در بیرون از بدن بیمار جستجو نموده و به منظور درمان از وسایل و عناصر مشترکی همانند آتش، آب و نمک استفاده می‌نمودند. با استفاده از تصاویری که به واسطه نمک بر روی ساجی (تاوه) نقش می‌بندد‌ و در خلال گفتگو با فرد ترس‌خورده به عامل ترس او پی می‌برند. برخی جنبه‌های این روش درمانی با برخی دیدگاه‌های روانشناسی همانند رویکردهای روانکاوی، رفتاری و یادگیری اجتماعی و نیز روش‌های درمانی نظیر روان‌تحلیلی، رفتاردرمانی، شناخت درمانی و رویکرد مداخله خانوادگی قابل تطبیق می‌باشد.