بررسی سلامت و عوامل بیماری‌زای پوست و پوشش اسب در دام‌پزشکی کهن - رئوفی, افشین; ریاحی نژاد, مرضیه; عباس بیگی, بابک (مجله تاریخ پزشکی - علمی پژوهشی, 2025)
زمینه و هدف: پوست به‌عنوان اولین سد دفاعی محکم، سطح بدن هر جانداری را پوشانده است. پوست سالم مانند یک محافظ مطمئن از نفوذ میکروب‌ها، سرما، گرما و عوامل مزاحم جلوگیری می‌نماید. هرگونه واکنش یا تغییر بر سطح پوست می‌تواند نشانه آغاز عارضه‌ای داخلی یا خارجی در جاندار باشد. در اسب این نشانه‌ها و تغییرات در پوشش بدن را می‌توان معیاری برای شناسایی و تفکیک اسب سالم از بیمار در نظر گرفت. روش: این پژوهش، مطالعه تاریخ علم دام‌پزشکی با رویکرد توصیف و تحلیل محتوا است. در این پژوهش با استفاده از کتب و علوم دام‌پزشکی کهن و مقابسه با علوم دام‌پزشکی نوین به بررسی سلامت و عوامل بیماری‌زای پوست و پوشش اسب در دام‌پزشکی پرداخته شده است. ملاحظات اخلاقی: با توجه به مطالعه تاریخی این مقاله، تمام اصول اخلاقی در مقاله در نظر گرفته شده است. یافته‌ها: در متون کهن دام‌پزشکی ایران همچون فرسنامه‌ها و بیطره‌نامه‌ها، طبقه‌بندی‌های خاصی برای پوشش اسب ارائه شده و برای سال‌ها مورد استفاده قرار گرفته است. پژوهش حاضر بر آن است تا با رجوع به کتب دام‌پزشکی و پزشکی دوره تمدن اسلامی، معیارها و روش‌های تشخیص سلامت و بیماری پوست اسب همچنین بیماری‌های پوستی مشترک میان انسان و اسب را از دیدگاه پزشکان و دام‌پزشکان آن دوران شناسایی و تحلیل نماید. نتیجه‌گیری: یافته‌ها حاکی از آن است که در متون کهن دام‌پزشکی سازوکار منسجمی برای تشخیص سلامت و عوامل بیماری‌زای پوست اسب وجود داشته است. با این حال در علوم دام‌پزشکی مدرن امروزی اثری از این نگرش تفکیک‌شده و دقیق مشاهده نمی‌شود.