تحلیل محتوای اخبار و گزارش‌های بهداشتی و پزشکی منتشرشده در روزنامه گلگون همدان - کرمی, رضا; شورچه, بهروز (مجله تاریخ پزشکی - علمی پژوهشی, 2024)
زمینه و هدف: روزنامه از ابزارهای انتقال دانش، مولود مدرنیته و از دستاوردهای مشروطه است. روزنامه گلگون همدان نقش به سزایی در افزایش دانش همگانی شهروندان در دوره پهلوی اول داشت و بهداشت و مسائل پزشکی در کانون توجه آن بود. هدف از این نوشتار، بررسی اخبار و گزارش‌های بهداشتی و پزشکی منتشرشده در این روزنامه و آگاهی از اوضاع همدان آن روزگار می‌باشد. روش: این پژوهش به شیوه کتابخانه‌ای و با روش توصیفی ـ تحلیلی به تحلیل داده‌ها و تبیین یافته‌ها پرداخته و منبع اصلی آن روزنامه گلگون و اخبار و گزارش‌های آن می‌باشد. از دیگر منابعی که با این جستار و وضع سلامت همدان در دوره پهلوی اول ارتباط داشته نیز، استفاده شده است. ملاحظات اخلاقی: در این مطالعه اصل امانتداری و صداقت رعایت گردیده است. یافته‌ها: توصیه به رعایت نکات بهداشتی، معرفی بیماری‌ها و راه درمان آن‌ها و شناخت انواع داروها و پزشکان مطرح همدان، از جمله مطالب بهداشتی و پزشکی مندرج در روزنامه گلگون است. مبارزه با خرافات و اطبای غیر مجاز، مهم‌ترین رسالت این روزنامه محسوب می‌شد که تا حدودی در نیل بدان موفق بود. نتیجه‌گیری: در دورانی که کمبود امکانات بهداشتی و پزشکی نه‌تنها در همدان، بلکه در کل کشور احساس می‌شد، گلگون توانست با چاپ مطالب متعدد خوانندگان را به اهمیت بهداشت در تعالی ملت‌ها و معضلات عدم توجه به آن آگاه سازد و اطلاعات ارزشمندی را در اختیار مخاطبان قرار دهد. انتشار این مطالب دال بر حساسیت و دغدغه گردانندگان آن نسبت به مقوله بهداشت و پزشکی و در راستای التزام به اصل «پیشگیری بهتر از درمان» بود.