نقش ورزش در دوران سالمندی از دیدگاه رازی، حکیم میسری، ابن‌سینا و جرجانی - خليلي, مجيد; محجل شجاء, محمدعلي; اسماعيلي پراپري, شيوا; باطنی, غلامرضا (مجله تاریخ پزشکی - علمی پژوهشی, 2013)
دوران سالمندی یک پدیده طبیعی می‌باشد که در آن فعالیت‌های بدنی، روحی و روانی فرد کاهش پیدا کرده و این تغییرات فیزیولوژیک در افراد مختلف یکسان بوده، اما سرعت انجام آن می‌تواند متفاوت باشد. تغییرات بدنی این دوران شامل کاهش و ضعف قدرت بدنی، اندام‌ها، نسوج، کاهش کارایی دستگاه گوارش، کاهش هضم و جذب غذا و... و نیز اختلال و فقدان تعادل روانی، افسردگی، ناامیدی و احساس بیهودگی و نظایر آن می‌باشند. بی‌توجهی و عدم رسیدگی به جسم و روان در این دوران موجب تسریع در پیری زودرس و نهایتاً منجر به مرگ زودرس می‌شود. سالمندی و توجه به بهداشت جسمی و روحی و روانی ایشان از زمان‌های گذشته، به‌ویژه در طب سنتی و طب اسلامی مورد توجه دانشمندان این حوزه بوده و هر کدام برنامه‌های علمی مفصلی براي این دوران تبیین و توصیه نموده‌اند؛ از جمله این دانشمندان، رازی، ابن سینا و جرجانی می‌باشد که در کتب طبی خویش بخش‌های ویژه‌ای برای طب سالمندان خصوصاً بهداشت، ورزش و تحرک سالمندان ملحوظ نموده و دستوراتی را ابراز نموده‌اند. در این مقاله با استفاده از روش مطالعه تاريخي و مروري منابع طبي قديمي و مقالات تهيه شده در اين خصوص، سعی می‌شود دیدگاه هر کدام از این بزرگان را در زمینه دوران سالمندی که در قرون گذشته با استفاده از علم بلیغ و تجربه وزین و ناشی از تلاش طاقت‌فرسای خویش به آن دست یافتند، تبیین نماییم.