بررسی تاریخی اشکالات رایج در گواهی‌های فوت صادرشده؛ مطالعه موردی مرکز آموزشی، درمانی رازی رشت در سال 1393 - محمدی کجیدی, حمید (مجله تاریخ پزشکی - علمی پژوهشی, 2021)
مقدمه: صدور گواهی فوت به منزله پذیرش مسؤولیت همه اجزای آن است. به منظور اتخاذ تدابیر بلندمدت در سیاست‌گذاری سلامت، و با توجه به عدم انجام مطالعه‌ای مشابه در سطح استان، هدف از مطالعه حاضر بررسی اشکالات رایج در گواهی‌های فوت صادر‌شده در مرکز آموزشی - درمانی رازی رشت می‌باشد. روش: در این پژوهش گذشته‌نگر، كليه اطلاعات موجود در برگه گواهی فوت پزشکی در مرکز آموزشی - درمانی رازی رشت در سال 1393 از نظر ثبت و يا عدم ثبت اطلاعات مورد بررسی قرار گرفت و داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS21 و روش‌های آماری مقتضی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته‌ها: در مجموع 172 گواهی فوت مورد بررسی قرار گرفت. بیشترین موارد عدم ثبت اطلاعات در بخش مشخصات عمومی متوفی به ترتیب مرتبط با شماره ملی سرپرست خانوار (4/92%)، وضعیت سواد متوفی (7/72%) و شغل متوفی (1/72%) بود. یک مورد عدم ثبت اطلاعات مرتبط با تاریخ تولد متوفی یافت شد. بیشترین تعداد موارد عدم ثبت اطلاعات در بخش نشانی متوفی مرتبط با آدرس محل فوت متوفی (6/11%) بود. در بخش بارداری زنان، عدم ثبت اطلاعات در 4/24% موارد یافت شد. تفاوت آماری معنی داری در وضعیت ثبت اطلاعات از نظر ثبت شغل، وضعیت سواد، آدرس محل سکونت، آدرس محل فوت و مکان فوت بین پزشکان صادرکننده گواهی یافت شد (000/0، 000/0، 019/0، 000/0، 030/0 = P ، به ترتیب). نگارش علل فوت تنها در 2/26% موارد به طور کامل صحیح بود. نتایج حاکی از وجود تفاوت معنادار از نظر صحت نگارش علل فوت در بین پزشکان صادرکننده گواهی فوت می‌باشد (001/0 = P). بحث و نتیجه‌گیری: هیچ‌یک از گواهی‌های فوت صادرشده در این مطالعه، به طور کامل یا صحیح تکمیل نشده بودند. همچنین، تفاوت آماری معنی‌داری از نظر وضعیت ثبت شغل، سواد، آدرس محل سکونت، آدرس محل فوت، مکان فوت و نگارش علل فوت بین پزشکان صادرکننده گواهی یافت شد.