راهی به سوی تدوین معیارهای سلامت معنوی، از منظر وحی - ابوالقاسمی, محمدجواد (مجله تاریخ پزشکی - علمی پژوهشی, 2017)
مقدمه: موضوع سلامت معنوی به عنوان بعد چهارم سلامت، از اهمیت فراوانی برخوردار می‌باشد، ولی متأسفانه بنا به دلایلی همچون اختلاف در جهان‌بینی و ایدئولوژی و نوع نگرش به سلامت معنوی، اختلاف در تعاریف و حدود سلامت معنوی و فقدان معیارها و شاخص‌های لازم برای سنجش و پیمایش آن در افراد و جامعه، جایگاه آن در دانش و عملکرد پزشكی تثبیت نشده است. مطالعه حاضر با هدف تدوین معیارهای سلامت معنوی از دیدگاه وحیانی انجام شده است. روش: در این مطالعه که به روش تحلیل مفهومی انجام شد، با بهره‌گیری از متون وحیانی، تلاش شده است برخی معیارها برای سلامت معنوی ارائه شود تا راه برای دیگر پژوهشگران جهت تدوین شاخص‌های كیفی و كمی سلامت معنوی هموار گردد. یافته‌ها: در بخش اول این نوشتار، بخشی از آیات قرآن و احادیث معصومین (ع) به عنوان مبانی و ادبیات نظری مرور شده و در بخش دوم آن 70 معیار ارائه گردید. بحث و نتیجه‌گیری: معیارهای ارائه‌شده می‌تواند پس از اعتباربخشی و پیمایش‌های لازم و دریافت نظر خبرگان و اجرای آن در حوزه‌های محدود، به عنوان دست‌مایه اولیه، جهت تدوین شاخص‌های کیفی و حتی كمی سلامت معنوی مورد استفاده قرار گیرد.