پيشگيري و درمان دو نمونه از بيماري‌هاي شايع در ميان مقنيان يزد بر اساس دانش پزشکي مردمي منطقه - شريفي گلفام (مجله تاریخ پزشکی - علمی پژوهشی, 2015)
مقني‌گري از مشاغل سخت و طاقت‌فرساست و کم‌تر مقني‌ای تا پايان عمر کاري در صحت و سلامت کامل جسماني به سر برده است. موضوع پژوهش حاضر راه‌هاي پيشگيري و درمان سنتي بيماري‌هاي شايع در ميان مقنيان استان يزد است. مقنيان بيشتر به انواع بيماري‌هاي «تنفسي» و بيماري بيماري پوستي «آب‌گز» مبتلا مي‌شوند. داده‌هاي ارائه‌شده بر پايه مطالعات ميداني نگارنده و مصاحبه با مقنيان شهرهاي بافق، زارچ، اردکان، ابرکوه، طبس، مروست، هرات و شهر يزد در ماه‌هاي آذر و دي 1389 شمسی گردآوري شده است. تاکنون پژوهش مستقلی درباره بیماری‌هایی که مقنیان بدان مبتلا می‌شوند، و روش‌های درمان این بیماری‌ها انجام نشده و تنها به طور پراکنده در برخی منابع بدان‌ها اشاره شده است.