تحلیل ساختاری ـ محتوایی کتاب من لایحضره الطبیب محمد بن زکریای رازی: از اهداف تألیف تا طبقه‌بندی دارویی در سنت پزشکی تمدن اسلامی - باقری آمنه (مجله تاریخ پزشکی - علمی پژوهشی, 2025)
زمینه و هدف: کتاب من لا‌یحضره الطبیب اثر محمد بن زکریای رازی یکی از نمونه‌های برجسته سنت پزشکی در تمدن اسلامی است که با هدف تسهیل دسترسی اقشار فاقد امکان مراجعه به طبیب و آموزش اصول پایه‌ای درمان نگاشته شده است. این پژوهش با هدف تحلیل ساختار و محتوای این کتاب و بررسی جایگاه آن در منظومه دانش پزشکی در تمدن اسلامی انجام شده است. روش: این مطالعه توصیفی ‌ـ‌ تحلیلی با بررسی تطبیقی نسخه‌ها و ترجمه‌های کتاب انجام شد. ملاحظات اخلاقی: در این پژوهش اصول مسئولانه چون امانت علمی، استناد دقیق و تحلیل منصفانه رعایت شد. یافته‌ها: بررسی ساختاری و محتوایی کتاب نشان می‌دهد که رازی با نثری علمی و موجز، مجموعه‌ای از تجارب درمانی بر پایه داروهای گیاهی، معدنی و حیوانی را به ‌صورت نظام‌مند طبقه‌بندی کرده است. تأکید او بر سادگی، دسترس‌پذیری داروها و کاربرد آن‌ها در درمان بیماری‌های رایج، این اثر را به منبعی کاربردی برای طبیبان و دانش‌پژوهان طب بدل کرده است. نتیجه‌گیری: من لا‌یحضره الطبیب اثری منسجم و بالینی است؛ داروها علمی و پیشگیرانه، طبقه‌بندی منظم، تحلیل تطبیقی طب سنتی را ممکن می‌سازد.