مؤلفه‌های مؤثر در نامگذاری داروهای مرکب در سه کتاب قرابادین صالحی، قرابادین کبیر و قرابادین اعظم - باغبانی محسن; اسدی مهدیه; زارع فرزانه (مجله تاریخ پزشکی - علمی پژوهشی, 2023)
زمینه و هدف: نام داروهای مرکب در طب ایرانی، گرچه از الگوی واحدی پیروی نمی‌کنند و تفاوت‌های ظاهراً فراوانی با هم دارند، اما در عمل از مؤلفه‌های مشابهی ساخته شده‌اند. علیرغم اهمیت این موضوع، پژوهش مستقلی پیرامون آن وجود ندارد و همین امر ضرورت انجام این مطالعه را آشکار می‌سازد. از این رو پژوهش حاضر تلاش دارد مؤلفه‌های مؤثر در نامگذاری داروهای مرکب را گردآوری و بررسی نماید. روش: این پژوهش از نوع گذشته‌نگر و کمّی است که با روش تحلیل محتوا، مهم‌ترین مشخصه‌های نامگذاری داروهای مرکب در سه کتاب قرابادین صالحی، قرابادین کبیر و قرابادین اعظم استخراج و دسته‌بندی شده است. ملاحظات اخلاقی: تمام اصول اخلاقی از جمله اصالت نسخه‌ها و حقوق معنوی نویسندگان پذیرفته و سپس در مطالعه حاضر منعکس گردید. یافته‌ها: یافته‌های پژوهش نشان داد که هشت مؤلفه مهم در نامگذاری داروها دخیل هستند که از آن میان، مؤلفه‌های دسته دارویی، نام مفرده و نام اشخاصی که دارو به آن‌ها نسبت داده شده، بیشتر از بقیه کاربرد دارند. نتیجه‌گیری: تعدد الگوهای نامگذاری داروهای مرکب که منجر به تشتت فراوان در نام داروها شده است، نیازمند توجه و ساماندهی جدی است.