تهوع و استفراغ بارداری و مروری بر علل و اسباب و درمان‌های آن در طب سنتی ایران - جعفری دهکردی عفت; سهراب‏وند فرناز; ناظم اسماعیل; مینایی باقر; هاشم دباغیان فتانه; صادقپور امید; علی‏ اصل ژاله; مکبّری‌نژاد روشنک (مجله تاریخ پزشکی - علمی پژوهشی, 2013)
تهوع و استفراغ بارداری یکی از شایع‌ترین عوارض بارداری است به طوری‌که بیش از نیمی از زنان باردار را مبتلا می‌کند. در طب نوین مهم‌ترین علت تهوع و استفراغ بارداری تغييرات هورموني در طول بارداري و فشار به معده ناشی از بزرگی رحم مي‌باشد.به طور کلی در طب نوین درمان‌ها شامل درمان‌های غیردارویی (ازجمله رژیم‌های غذایی) و درمان‏های دارویی مانند پیریدوکسین و كورتيكوستروئيدها مي‌باشند. از آن‌جاکه علت این عارضه در طب نوین کاملاً شناخته شده نیست درمان آن مشکل و تأثیر آن بر روی سلامتی جنین نامشخص است. طب سنّتی ایران که یک مکتب طبی کل‌نگر است، دیدگاه‌های ویژه‌ای در تشخیص و درمان بیماری‌ها داشته و در این میان، بیماری‌های زنان و زایمان همواره مورد توجه حکما بوده است و در بسیاری موارد روش‌های درمانی متعدد و کم خطری برای هر بیماری مطرح شده است. روش‌ها: مطالعه حاضر مطالعه‌ای مروری است که در آن مطالب مربوط به تهوع واستفراغ بارداری از کتب معتبر طب سنتی مورد بررسی قرار گرفته است و پس از تجزیه و تحلیل، جمع‌بندی و دسته‌بندی صورت پذیرفت. یافته‌ها:در این تحقیق در ابتدا به تعریف «قی» و «غثیان»از دیدگاه طب سنتی پرداخته شده و سپس اسباب و علل و درمان‌های تهوع و استفراغ بارداری از دید حکمامطرح شده است. به طور كلي دلایل عمده بیان شده در رابطه با تهوع و استفراغ بارداری از دیدگاه طب سنتی ایران شامل:افزایش مواد زاید در بدن به دلیل قطع خون قاعدگی در طی بارداری و ریختن این مواد به معده (به دلیل مشارکت بین معده و رحم) و نیاز کم جنین به دم طمثی (خون قاعدگی) در سه ماهه اول بارداری می‌باشد. درمان‌های ذکر شده در این رابطه به طور کلی شامل کاهش تولید فضول و مواد اضافی دربدن، اخراج مواد زاید از معده،تقویت معده واستفاده از مسکنات قی و غثیان می‌باشد. بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به این که درمان‌های طب سنتی مبتنی بر اصول پیش‌گیری و اصلاح تغذیه و تصحیح سبک زندگی می‏باشد و روش‌های درمانی آن مؤثر و کم عارضه بوده به نظر می‌رسد طب سنتی بتواند پاسخگوی مناسبی برای درمان و کاهش عوارض بارداری باشد. این تحقیق بر آن است که مروری بر دیدگاه طب سنّتی در علل و اسباب به وجودآورنده این بیماری و درمان‌های آن داشته و بتواند راهگشایی برای زنان باردار در رابطه با تهوع و استفراغ آن‌ها باشد.