بررسی مکمل‌های ورزشی مورد مصرف ورزشکاران و اثرات جانبی آن - روستایی داوود; دستمردی شهاب; دل پسند کورش (مجله تاریخ پزشکی - علمی پژوهشی, 2017)
زمینه و هدف: در حال حاضر میلیون‌ها نفر از مکمل‌های ورزشی به امید داشتن طیف وسیعی از مزایای سلامتی، از قبیل کاهش وزن تا عضله‌سازی استفاده می‌کنند و به طور فزاینده‌ای میزان مصرف مکمل‌ها در میان ورزشکاران در حال افزایش است. مکمل‌های ورزشی نمی‌توانند جایگزین یک رژیم غذایی سالم شوند، اما بسته به نوع و شدت فعالیت ورزشی ممکن است برخی از آنها برای ما مفید باشند. هدف اين مقاله بررسي انواع مكمل‌های ورزشی مورد مصرف ورزشکاران است که فواید و عوارض این مکمل‌ها رو مورد بررسی قرار می‌دهد. مواد و روش‌ها: در این پژوهش سعی شده است با گرد‌آوری اطلاعات منتشرشده در مجلات علمی در نمایه‌های معتبر لیستی از مکمل‌های ورزشی پرمصرف نزد ورزشکاران ارائه شود. یافته‌ها: مکمل‌ها باعث می‌شود تمرینات مداوم و فشرده‌تر با ارتقاء بهبود بین جلسات تمرین و افزایش عملکرد رقابتی انجام شود. تحقیقات کامل درخصوص بی‌خطر بودن مصرف مکمل‌ها لازم است انجام شود و اطلاع‌رسانی در این خصوص نیز باید به ورزشکاران مصرف‌کننده آنها انجام شود. نتیجه‌گیری: طبق بررسی اثرات جانبی مکمل‌ها در این مطالعه بیشتر مکمل‌های شایع مورد مصرف در ورزشکاران تأثیر مؤثری در کاهش وزن و افزایش قدرت و اندازه عضلات دارند؛ لیکن تعدادی از این مکمل‌ها دارای عوارض شایعی همچون عوارض گوارشی مانند تهوع، اسهال و استفراغ و تعداد اندکی با بیماری‌های کلیوی و کبدی همراه می‌باشند. با توجه به گسترش مصرف مکمل‌های ورزشی و آگاهي كم‌مصرف‌كنندگان از عوارض آنها توصيه مي‌شود آموزش ورزشكاران و مربيان در اولويت قرار گرفته و با عنايت به تنوع و تغيير نوع مکمل‌های مصرفي، نسبت به تغيير ساختار آموزشي در زمان مناسب اقدام گردد. واژگان کلیدی: مکمل‌های ورزشی؛ ورزشکاران؛ اثرات جانبی .