بیمارستان‌های شام از قرن پنجم تا هفتم هجری: ساختار و کارکرد - الهویی نظری زهرا; پات فریبا; کریمی‌فرد اکرم (مجله تاریخ پزشکی - علمی پژوهشی, 2020)
مهم‌ترین مراکز پزشکی بلاد شام که در آن‌ها به امر درمان و طباطت پرداخته می‌شد، بیمارستان‌ها بودند. این بیمارستان‌ها عمدتاً از قرن پنجم قمری به بعد، به طور وسیعی در بسیاری از شهرهای شام تأسیس شدند. این مراکز درمانی دارای ساختار سازمان‌دهی‌شده و منظمی بودند که با قوانینی دقیق اداره می‌شد و مشتمل بر بخش‌های مختلف بود که در هر یک از آن‌ها پزشکان و کارکنانی مخصوص آن بخش فعالیت می‌کردند. بخش مردان از بخش زنان جدا بود و هر یک خدمتکاران مرد و زن، مباشران و مشارفان خاص خود را داشت. وجود چنین ساختاری در بیمارستان‌های شام سبب شده بود که این منطقه در طول قرون ششم و هفتم قمری به عنوان مرکز بلاد اسلامی در باب طب مطرح گردد. در این پژوهش ساختار و کارکرد بیمارستان‌های منطقه شام و مهم‌ترین آن‌ها مورد بررسی قرار می‌گیرد. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی ـ تحلیلی است و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه‌ای و بر اساس متون تاریخی است.