بررسی خواص درمانی سدر در آموزه‌های اسلام، طب سنتی ایران و میزان همخوانی آن با یافته‌های نوین علوم پزشكی - خرسندی لعیاسادات; رهبر نادره; شیرانی مریم (مجله تاریخ پزشکی - علمی پژوهشی, 2020)
زمینه و هدف: سدر گیاهی از خانواده عنابیان است كه چندین جنس دارد و در نقاط مختلف ایران و کشورهای خاورمیانه می‌روید. در متون پزشكی و دارویی كهن و نیز از نگاه دانشمندان ایران و اسلام سدر از جایگاه ویژه‌ای برخوردار بوده است. در روایات و احادیث و همچنین قرآن کریم به گیاه سدر و خواص درمانی آن اشاره شده است. در علم داروسازی، این گیاه و تركیبات موجود در اسانس آن شناسایی و مورد استفاده قرار گرفته‌اند، در حال حاضر فرآورده‌های مختلفی از سدر به اشكال افشره و شامپو در بازار وجود دارد. این مطالعه با هدف بررسی خواص دارویی و زیستی اثبات‌شده این گیاه صورت گرفت. مواد و روش‌ها: در این مطالعه مروری، علاوه بر قرآن كریم، احادیث و كتاب‌های طب سنتی ایران، از پایگاه‌های اطلاعاتی قابل دسترس مانند Ovid، ISI، Magiran، IranMedex، Scopus، ISC، PubMed و Google Scholar استفاده شده است. یافته‌ها: قسمت‌های مختلف سدر مانند پوست، عصاره و میوه حاوی ترکیبات دارویی مؤثر همانند آنتی‌اکسیدان‌ها و ترکیبات ضد میکروبی می‌باشند که اثر قابل توجهی در مقابله با انواع سرطان‌ها و بیماری‌های عفونی دارند. نتیجه‌گیری: یافته‌های علمی جدید همسو با روایات اسلامی و طب سنتی خواص درمانی سدر را اثبات می‌کنند که مارا به تفکر هرچه بیشتر در آیات و روایات اسلامی وامی‌دارد. پیشنهاد می‌شود كه با انجام مطالعات بالینی بیشتر خواص سدر در مقالات علمی تأیید گردد.