امکان‌سنجی فقهیِ سقط ‌جنین مبتلا به سندروم پاتو (تریزومی 13) «پس» از ولوج روح - مومنی, خسرو; منظمی, فاطمه (مجله علمی - پژوهشی فقه پزشکی, 2025)
زمینه و هدف: سقط درمانی به علت وجود بیماری در جنین، مسئله‌ای است که با پیشرفت علم پزشکی و امکان تشخیص بیماری‌های جنین در رحم مادر ممکن شده است. ازاین‌رو، سقط جنین درمانی در موارد خاص، پیش از ولوج روح از دیدگاه فقهای معاصر پذیرفته شده است و از سوی دیگر، در مواردی که اضطرارهای جدی و خاصی مانند ابتلای جنین به بیماری‌هایی مانند تریزومی 13 وجود دارد، پذیرش این فتوا که مقید به ولوج روح است، با تردیدهای جدی مواجه می‌شود. بر همین اساس، پژوهش پیش‌رو در پی پاسخ به این پرسش است که، آیا جواز یا عدم جواز سقط درمانی در جنین مبتلا به تریزومی 13 ولوج روح موضوعیت دارد؟ مواد و روش‌ها: این پژوهش با استفاده از روش توصیفی ـ تحلیلی، و رجوع به منابع فقهی و روایی به بررسی و تحلیل فتوای یادشده دربارة سقط جنین‌های مبتلا به «تریزومیِ سیزده» (سندروم پاتو) «پس» از ولوج روح در آن پرداخته است. نتیجه‌گیری: پس از بررسی مبانی موجود درخصوص موضوع پژوهش، بهنظر می‌رسد ماهیت جنین با طفل متفاوت بوده و در زمان اثبات ضرر یا حرج که مجوز سقط ‌جنین است تفاوتی ندارد که جنین در ماه‌های اولیه و پیش از ولوج روح باشد یا پس از آن؛ اما آنچه مهم است اثبات ابتلای جنین به‌وسیلة ادله‌ای است که موجب ظن قوی یا متآخم به علم باشد.