اثر تعیین سن یائسگی بر چیستی ترشحات خونی رحم در این دوران؛ واکاوی فقهی پزشکی - یوسفی, فتانه (مجله علمی - پژوهشی فقه پزشکی, 2024)
زمینه و هدف: گذر از یائسگی به‌ عنوان روندی طبیعی در زندگی هر زن، گاه با پدیده ‌هایی همراه است که آرامش روان فرد را مختل نموده و سر درگمی در ادای تکالیف شرعی را نتیجه می‌ دهد. خونریزی ‌های نامنظم و نامتعارف از بارزترین ویژگی‌ های سن یائسگی تا تحقق کامل آن است. تشخیص ماهیت این ترشحات محل توجه علم فقه بوده و نبودن بیان صریحی از آن در نصوص شرعی، مجال اجتهاد را فراهم آورده و اختلاف نظر فقیهان را موجب شده است. در این پژوهش ضمن مقارنه دستاوردهای دانش فقه و پزشکی، اختلاف آرای فقیهان در دو مسئله تحقق و تعیین سن یائسگی بیان شده و در نهایت اثر این اختلافات بر چیستی ترشحات خونی رحم مطرح می‌ گردد. مواد و روش‌ها: اطلاعات پژوهش پیش رو به روش توصیفی تحلیلی و با مراجعه به منابع کتابخانه ‌ای گردآوری شده و به تجزیه و تحلیل کیفی دیدگاه فقها و پزشکان در چیستی ترشحات خونی رحم در دوران گذر و پس از یائسگی پرداخته است. یافته‌ها: این پژوهش به دو مسئله در موضوع یائسگی پرداخته و در نهایت اثر اختلافات فقهی موجود را بر چیستی ترشحات خونی رحم بیان کرده است. مسئله اول ممکن یا قطعی ‌الوقوع بودن یائسگی بوده که نظر برگزیده بر قطعیت وقوع یائسگی است. در پذیرش یا عدم پذیرش تحدید سن یائسگی به ‌عنوان مسئله دوم، دیدگاه موافقان تحدید مردود و در رد آن و پذیرش دیدگاه مخالف مستنداتی ارائه شده است. با توجه به تأثیر این اختلاف ‌نظرها در چیستی ترشحات خونی رحم در دوران گذر از یائسگی و پس از یائسگی، صحیح‌تر دانسته شده که ترشحات دوران گذر از یائسگی در صورتی حیض قلمداد شود که موافق با عادت شخص و همراه با مشخصات و ممیزات ترشحات حیض باشد. با تحقق یائسگی، ترشحات خونی نامتعارف بوده و استحاضه به‌ شمار می ‌آید. از نظر این پژوهش، در نبود نص شرعی معتبر در تشخیص تحقق یائسگی، تشخیص و نظر پزشکی می‌ تواند راهگشا باشد.