تبیین فقهی استفاده از روش انجماد برای بیماران درمان‌ ناپذیر - احمدی میثم; باقری احمد; نظری توکلی سعید (مجله علمی - پژوهشی فقه پزشکی, 2024)
زمینه و هدف: کرایونیک یا سرمازیستی یکی از نوین‏ ترین مباحثی است که در حوزه زیست ‏پزشکی مطرح شده و توانسته است بیماران درمان‌ناپذیر را تاحدی امیدوار به احیا نگاه دارد. حال با توجه به این‌که در سرمازیستی قلب و مغز و تمام مکانیزم‏ های بدن متوقف می‏ شود و بازگرداندن افراد به زندگی در حال حاضر امکان عملی ندارد با این پرسش مواجه هستیم که آیا انجماد بیماران درمان‌ناپذیر در حال حاضر از منظر فقهی جایز است یا خیر؟ در این پژوهش برآنیم تا ابتدا با واکاوی ماهیت انجماد به جواز یا عدم جواز سرمازیستی بپردازیم. مواد و روش‌ها: پژوهش پیش‌رو، به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از ابزار کتابخانه‏ ای انجام شده است؛ به این ‌صورت که ابتدا ماهیت انجماد بررسی شده و سپس به روایی و یا ناروایی فقهی انجماد پرداخته شده است. یافته‌ها: بررسی ادله شرعی بیانگر آن است که با توجه به این‌که انجماد بیمار، نوعی مرگ تلقی می‏ شود که در تئوری مرگ غیرمستقر قابل اثبات بوده و در حال حاضرکه هیچ امکان عملی بر احیای چنین افرادی وجود ندارد، انجماد بیماران درمان ‏ناپذیر از نظر شرعی جایز نیست.