آشفتگی اخلاقی، فرسودگی شغلی و بهداشت روانی در پرستاران شهر یزد - shakerinia, iraj (مجله علمی - پژوهشی فقه پزشکی, 2013)
چکیده مقدمه: پژوهش‌ها نشان داده‌اند که برخی پرستاران پس از چند سال کارکردن و در مواجه با انبوه مشکلات و فشارهای روانی شغلی، فرسوده شده، حتی مایلند از کار خود کناره گیری نمایند، در این میان از علل شایع می‌توان آشفتگی اخلاقی<a href="file:///D:/KHANI/FASLNAMEHA/%D9%81%D9%82%D9%87%20%D9%BE%D8%B2%D8%B4%DA%A9%DB%8C/11-12/%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85%D8%AA%20%D9%85%D8%B9%D9%86%D9%88%DB%8C%20%20%D8%A7%D8%B5%D9%84%D8%A7%D8%AD%DB%8C-%20%D8%A7%D8%AD%D9%85%D8%AF%DB%8C/11-12/6-shakeri%20nia.docx#_edn1">[i]، کاهش بهداشت روانی<a href="file:///D:/KHANI/FASLNAMEHA/%D9%81%D9%82%D9%87%20%D9%BE%D8%B2%D8%B4%DA%A9%DB%8C/11-12/%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85%D8%AA%20%D9%85%D8%B9%D9%86%D9%88%DB%8C%20%20%D8%A7%D8%B5%D9%84%D8%A7%D8%AD%DB%8C-%20%D8%A7%D8%AD%D9%85%D8%AF%DB%8C/11-12/6-shakeri%20nia.docx#_edn2">[ii] و فرسودگی شغلی<a href="file:///D:/KHANI/FASLNAMEHA/%D9%81%D9%82%D9%87%20%D9%BE%D8%B2%D8%B4%DA%A9%DB%8C/11-12/%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85%D8%AA%20%D9%85%D8%B9%D9%86%D9%88%DB%8C%20%20%D8%A7%D8%B5%D9%84%D8%A7%D8%AD%DB%8C-%20%D8%A7%D8%AD%D9%85%D8%AF%DB%8C/11-12/6-shakeri%20nia.docx#_edn3">[iii] را نام برد. روش: با توجه به اهمیت و ضرورت مؤلفه‌های روان شناختی در فعالیت‌های شغلی و حرفه‌ای و با هدف بررسی ارتباط آشفتگی اخلاقی و فرسودگی شغلی و بهداشت روانی در پرستاران، 300 پرستار زن شاغل در بیمارستان‌های دولتی و غیر دولتی شهر یزد پرسشنامه‌های تحقیق را تکمیل کردند. یافته‌ها: نتیجه تحقیق نشان داد که آشفتگی اخلاقی در پرستاران بیمارستان‌های خصوصی بیشتر می‌باشد (01/0p>) و فرسودگی شغلی در پرستاران بیمارستان‌های دولتی بیشتر است(01/0p>). بین آشفتگی اخلاقی و فرسودگی شغلی پرستاران رابطه‌ای وجود ندارد اما بین آشفتگی اخلاقی و بعد عزت نفس بهداشت روانی آن‌ها رابطه مثبت معنادار وجود دارد (01/0p>). همچنین بین ابعاد فرسودگی شغلی و ابعاد بهداشت روانی در پرستاران رابطه مثبت معنادار وجود دارد (01/0p>)؛ همچنین بعد عاطفی و روانی متغیر فرسودگی شغلی در بهداشت روانی پرستاران مؤثر می‌باشد (01/0p>). بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج به دست آمده، پیشنهاد می‌شود که مدیران و مسؤولان بیمارستان‌ها، سیستم‌های حمایتی جهت شناسایی و جلوگیری از به وجود آمدن محیطی که موجب افزایش آشفتگی اخلاقی و فرسودگی شغلی و کاهش سلامت روانی این قشر مهم از جامعه می‌شود ایجاد کنند. واژگان کلیدی:آشفتگی اخلاقی، فرسودگی شغلی، بهداشت روانی. <a href="file:///D:/KHANI/FASLNAMEHA/%D9%81%D9%82%D9%87%20%D9%BE%D8%B2%D8%B4%DA%A9%DB%8C/11-12/%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85%D8%AA%20%D9%85%D8%B9%D9%86%D9%88%DB%8C%20%20%D8%A7%D8%B5%D9%84%D8%A7%D8%AD%DB%8C-%20%D8%A7%D8%AD%D9%85%D8%AF%DB%8C/11-12/6-shakeri%20nia.docx#_ednref1">پی نوشت ها [i] Moral distress <a href="file:///D:/KHANI/FASLNAMEHA/%D9%81%D9%82%D9%87%20%D9%BE%D8%B2%D8%B4%DA%A9%DB%8C/11-12/%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85%D8%AA%20%D9%85%D8%B9%D9%86%D9%88%DB%8C%20%20%D8%A7%D8%B5%D9%84%D8%A7%D8%AD%DB%8C-%20%D8%A7%D8%AD%D9%85%D8%AF%DB%8C/11-12/6-shakeri%20nia.docx#_ednref2">[ii] Mental health <a href="file:///D:/KHANI/FASLNAMEHA/%D9%81%D9%82%D9%87%20%D9%BE%D8%B2%D8%B4%DA%A9%DB%8C/11-12/%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85%D8%AA%20%D9%85%D8%B9%D9%86%D9%88%DB%8C%20%20%D8%A7%D8%B5%D9%84%D8%A7%D8%AD%DB%8C-%20%D8%A7%D8%AD%D9%85%D8%AF%DB%8C/11-12/6-shakeri%20nia.docx#_ednref3">[iii]occupational Burnout