ارزیابی اولیه نسخه قبل از انتشار (Manuscript)

کلیه مقالات رسیده به مجله اخلاق پزشکی ابتدا توسط سردبیر و سپس (حداقل دو نفر از اعضا هیات تحریریه) به تشخیص نامبرده مورد بررسی قرار می ­گیرند. در صورتی که مقاله دارای استانداردهای پایه نباشد به عنوان مثال از نظر علمی و یا اخلاق در پژوهش نقص داشته و یا خارج از هدف و حیطه موضوع مجله باشد، مورد پذیرش قرار نمی­ گیرد. مقالاتی که دارای شرایط اولیه باشند برای دو یا چند داور مستقل که در زمینه موضوع تخصص دارند، ارسال می­ گردد. اگر مقاله دارای محاسبات آماری باشد برای یک نفر متخصص در زمینه آمار فرستاده می­ شود. داوران نسخه قبل از انتشار (Manuscript) را از نظر اصالت، اعتبار و اهمیت ارزیابی کرده تا به سردبیر جهت تصمیم گیری نهایی کمک نمایند. کلیه نسخه­ های قبل از انتشار، اسناد محرمانه تلقی می ­شوند.

نویسندگانی که مقاله آنها در این مرحله پذیرفته نمی­ شود به فاصله دو هفته از دریافت مقاله به آنها اطلاع داده خواهد شد.

 

 نوع داوری (Type of peer Review)

مجله اخلاق پزشکی از داوری پنهان دو طرفه (Double-blind Peer Review) استفاده می­ نماید که در آن داوران در طول داوری و بعد از آن برای نویسنده ناشناس می­ مانند و همچنین هویت نویسنده (نویسندگان) در فرآیند داوری برای نویسنده ناشناخته است. در فرآیند داوری سعی می­گردد اقدامات منطقی برای ناشناخته ماندن هویت نویسندگان اعمال گردد. نویسندگان باید دقت نمایند در متن مقاله از ذکر مطلبی که نشان دهنده هویت ایشان می باشد خودداری نمایند. به عنوان مثال نام و وابستگی سازمانی خود را در متن مقاله و یا فایل های ضمیمه ذکر ننمایند. در صورت ضرورت می ­توانند تشکر و قدردانی، سهم نویسندگان و ترتیب نام نویسندگان را در نامه همراه مقاله (Cover Letter) نوشته و از ذکر آن در متن مقاله خودداری نمایند. این اطلاعات بعد از داوری به محل مورد نظر منتقل خواهد شد.

نحوه انتخاب داوران

انتخاب داور برای اطمینان از کیفیت علمی مقالات منتشر شده از اهمیت زیادی برخوردار است و بر اساس عواملی از جمله تخصص در زمینه موضوع مقاله، شهرت، تضاد منافع و عملکرد قبلی انجام می­ شود. همچنین سرعت، دقت، استدلال صحیح داور بسیار اهمیت دارد. در صورتی که انتخاب داور برای برخی مقالات مشکل باشد از نویسنده مسؤول مقاله در خواست می­ گردد که دو داور پیشنهاد نماید که حداقل برای یک داور پیشنهادی مقاله ارسال خواهد شد. به جهت امکان استفاده از نظرات افراد بیشتر، بانک اطلاعات داوران به طور دائم به روز رسانی می­ گردد.  

 

گزارش داوری

از داوران خواسته می ­شود كه نسخه قبل از انتشار را از نظر موارد زیر ارزیابی نمایند:

آیا دارای رویکردهای علمی، اصیل و به روز است؟  

آیا از نظر روش کار مناسب است؟

آیا ملاحظات اخلاق در پژوهش رعایت شده است؟

آیا یافته ها قابل قبول و به طور واضح ارائه شده است؟

آیا بحث مقاله مناسب، دقیق و کامل است؟

آیا در مجموع دارای منطق علمی و روشن است؟

آیا جز پژوهشهای نوین و اولویت دار ملی و بین المللی است؟

 

مدت زمان مراحل بررسی

زمان لازم برای فرآیند داوری بستگی به پاسخ داوران دارد. زمان معمول برای اولین دوره از روند داوری تقریبا شش هفته و حداکثر دو ماه است. اگر گزارش داوران با هم مغایرت داشته باشد یا بدون دلیل به تاخیر افتد، ممکن است از نظرات داوران دیگری استفاده گردد؛ بدیهی است مدت زمان مذکور طولانی­ تر خواهد شد.

نظر داوران همراه با توصیه ­های ارائه شده (در صورت وجود) توسط مدیر اجرایی مجله به نویسنده مسؤول ارسال خواهد شد.

نویسنده مسؤول موظف است در بازه زمانی تعیین شده که معمولا 14 روز می­ باشد، اصلاحاتی را که به کمک نویسندگان دیگر انجام داده است را رنگی(های­لایت) نموده و همراه با نامه جداگانه در پاسخ به نظرات داوران ارسال نماید. سپس نسخه اصلاح شده برای یک نفر از داوران مقاله جهت تطبیق ارسال خواهد شد. در صورت تایید، مقاله جهت مطابقت چکیده انگلیسی و فارسی به مؤسسه ویراستاری، جهت کنترل داده های آماری (در صورت وجود) به دبیر علمی آماری و برای کنترل ویراستاری علمی به دبیر علمی مجله ارسال خواهد شد.

تصمیم گیری نهایی در خصوص پذیرش و یا رد مقاله بر عهده سردبیر مجله است و توصیه داوران می­ تواند به سردبیر در این تصمیم گیری کمک نماید. در صورت پذیرش، مقاله جهت صفحه آرایی ارسال خواهد شد. به منظور رفع اشکالات احتمالی یک نسخه نهایی قبل از چاپ (Galley Proof)  برای نویسنده مسؤول ارسال خواهد شد و در بازه زمانی 48 ساعته باید اشکالات به دبیرخانه مجله اعلام شود.

هر گونه تاخیر در هر مرحله از این فرآیند سبب خارج شدن مقاله از دستور داوری، انتشار و نمایه ­سازی می­ گردد. بعد از انتشار مقاله هیچ گونه تغییری در مقاله انجام نخواهد شد و مسئولیت هر گونه اشتباهی بخصوص در مورد وابستگی سازمانی بر عهده نویسنده/ نویسندگان است.

 

نقش داوران

داوران محترم، با تخصص، تجربه و دقت نظرشان به سردبیر و تیم سردبیری جهت بررسی، انتخاب، اصلاح و ارتقای کیفیت مقالات، جهت چاپ در مجله، کمک شایانی می­ نمایند. لذا انجام مناسب و دقیق فرآیند داوری مورد تاکید و درخواست تیم سردبیری مجله اخلاق پزشکی می­ باشد. در این مجله از داوری پنهان دو طرفه (Double-blind Peer Review) استفاده می ­گردد که در آن داوران در طی داوری و بعد از آن برای نویسنده (نویسندگان) ناشناس می­ مانند. همچنین هویت نویسنده (نویسندگان) در فرآیند داوری برای داوران ناشناخته است. بنابراین دست اندرکاران مجله تلاش می­ نمایند در فرآیند دریافت تا چاپ مقالات، سیاست ­ها و اقدامات لازم برای ناشناخته ماندن هویت نویسندگان و داوران را اعمال نمایند.

از آنجا که نقش داوران در پذیرش، درخواست اصلاحات و یا رد مقاله، اصلی ­ترین عامل تعیین کننده می­ باشد. لذا جهت افزایش کیفیت داوری خواهشمند است به سیاست­ های داوری مجله اخلاق پزشکی به شرح زیر توجه فرمایید:

1- در صورتی که به هر دلیل نمی­ توانید، در مهلت مقرر داوری مقاله را انجام دهید، از پذیرش داوری صرف نظر فرمایید.

2- اگر در مقاله­ ای دارای تعارض منافع هستید، به سردبیر اطلاع داده و از انجام داوری خودداری فرمایید.

3- نسخه قبل از انتشار(Manuscript)، که جهت داوری برای شما ارسال شده است به عنوان سند محرمانه تلقی می شود، لذا در حفظ محرمانگی آن دقت لازم مبذول گردد.

4- نسخه قبل از انتشار، که جهت داوری برای شما ارسال گردیده است را به شخص دیگری برای داوری ارسال نفرمایید.

5- در صورتی که یقین پیدا کردید که مقاله تحت داوری، در جای دیگری چاپ شده و یا در حال بررسی جهت چاپ است، در اسرع وقت موضوع را به سردبیر مجله اطلاع دهید.

6- همه بخش ­های مقالات ارسالی را با جزئیات مطالعه فرموده و بدون هیچ گونه اغماض و جانبداری نظرات ارزشمند خود را اعلام نمایید.

7- همواره، اهداف مجله اخلاق پزشکی که در قسمت «در باره مجله» بیان شده را مدنظر قرار داده و مقالات ارسالی را با آن تطبیق دهید. در صورتیکه مقاله در حیطه اهداف مجله نمی ­باشد، اعلام فرمایید..

8- اگر احساس می‌کنید مقاله ارسالی جهت داوری، خارج از حیطه تخصص شما است، در اولین فرصت، مراتب را به سردبیر و تیم سردبیری مجله اطلاع دهید تا داور جایگزین تعیین گردد. شما می ­توانید افراد متخصص در موضوع مربوطه را به سردبیر معرفی نمایید.

9- داوری مقاله محرمانه است لذا از به نمایش گذاشتن نتیجه داوری حتی بعد از چاپ مقاله خودداری کنید

10- در صورتی که از نویسنده مقاله اجازه گرفته شود که نتیجه داوری در جایی به نمایش گذاشته شود، مجاز به انجام این اقدام هستید.

11- در صورتی که در هرزمان متوجه شدید که در مقاله تعارض منافعی دارید، از ادامه داوری صرفنظر نموده و هر چه سریع تر مقاله را برگشت داده و به سردبیر مجله اطلاع دهید

12- جانب انصاف و عدالت و عدم سوگیری را در تمام مراحل داوری رعایت فرمایید.

ویژگی اساسی هر داوری مفید و سازنده بودن آن است لذا نظرات ارزشمند خود را با بیانی محترمانه و علمی مطرح نمایید

13- نظرات خود را به صورت عینی، روشن و شفاف و در قالب نقد علمی بیان نمایید تا نویسنده (نویسندگان) به وضوح منظور شما را درک کنند.

14- از بکارگیری کلمات پیچیده یا غیرمعمول در بیان نظرات خود، اجتناب نمایید.

15- همه قسمت های پرسشنامه داوری که در اختیار شما قرار گرفته را تکمیل فرمایید و توصیه‌­های سازنده و ارزشمند خود را در بخش مربوطه به سردبیر مجله ارائه دهید.

16- در صورتی­که تشخیص می­ دهید مقاله­ای شاخص ­های لازم و  قابل قبول جهت رسیدن به کیفیت مطلوب برای چاپ را ندارد و قابل اصلاح نمی­ باشد، پیشنهاد رد مقاله را ارائه نمایید.

17- علاوه بر داوری محتوای علمی، جنبه­ های ادبی و نگارشی را نیز بررسی کرده و نظرات خود را برای بهبود متن اعلام فرمایید.

18- ملاک انجام داوری تکمیل فرم داوری در سامانه می­ باشد. لذا از اعلام نظرات به صورت تلفنی، ایمیلی و یا شفاهی خودداری نمایید.

 

تقاضای  همکاری در داوری "مجله اخلاق پزشکی"

نویسنده محترم اگر تا کنون به عنوان داور "مجله اخلاق پزشکی" نبوده اید در صورت تمایل به همکاری، با سردبیر مجله تماس حاصل نمایید. از مزایای داوری برای این مجله بررسی جدیدترین پژوهش ها در زمینه اخلاق پزشکی و کمک به توسعه علمی و انتشار نتایج آن ها است. برای داورانی که با مجله اخلاق پزشکی همکاری می نمایند گواهی داوری صادر خواهد شد که بعدا می تواند جهت استفاده در مسیر پیشرفت حرفه ای طبق قوانین مربوطه مورد استفاده قرار گیرد و قابل ارائه به سازمان های ذیربط است.