مرور روایتی و نقد مبانی فلسفی تصمیم‌گیری توسط فرد جایگزین در اخلاق پزشکی لیبرال - مومنی, ناصر; زمانی, مهدی; درویشی تفویضی, منصور (مجله اخلاق پزشکی - علمی پژوهشی, 2016)
رضایت آگاهانه و حق تصمیم‌گیری بیمار درباره مراقبت‌های پزشکی خود، بر پایه اصل احترام به خودمختاری، از جمله‌ مهم‌ترین مباحث اخلاق پزشکی است که ریشه در فلسفه اخلاقی لیبرالیسم دارد. در افراد فاقد ظرفیت، تصمیم‌گیری توسط فردِ جایگزین صورت می‌پذیرد. این فرایند شامل سه بخش انتخاب فرد جایگزین، نحوه تصمیم‌گیری و ملاک‌های آن است، که اگر بر اساس مبانی اندیشه لیبرالیسم پایه‌ریزی شود، با چالش‌هایی مواجه خواهد شد، به طوری که راه برون‌رفت از آن را می‌بایست در سایر نظام‌های فلسفی جستجو کرد. از این رو مطالعه روایتی حاضر که به روش کتابخانه‌ای و تحلیل مبانی معرفتی انجام شده است، سعی‌ دارد تا ضمن بیان خاستگاه‌های معرفتی تفکر اخلاقی لیبرالیسم و اصل احترام به خودمختاری، فرایند تصمیم‌گیری جایگزین بر پایه مبانی نظری لیبرالیسم را مورد تحلیل و نقد قرار دهد. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که اخلاق پزشکی مبتنی بر اندیشه‌ها و اصول لیبرالیسم، اگرچه به گونه‌ای ساختاریافته طراحی شده است و راه‌گشای برخی از مسائل مربوط به تصمیم‌گیری‌های اخلاقی در پزشکی است، اما با این حال می‌تواند با چالش‌های جدی مواجه گردد.