ارتباط استدلال اخلاقی، رفتار اخلاقی و سلامتی پرستاران با فراشناخت اخلاقی آنان - عاشوری, جمال (مجله اخلاق پزشکی - علمی پژوهشی, 2016)
زمینه و هدف: فراشناخت اخلاقی نشان‌دهنده دانش افراد از ماهیت، اصول و فرایندهای اخلاقی است. فراشناخت اخلاقی تحت تأثیر متغیرهایی مانند استدلال اخلاقی، رفتار اخلاقی است. هدف این پژوهش بررسی رابطه استدلال اخلاقی، رفتار اخلاقی و سلامتی پرستاران با فراشناخت اخلاقی آنان بود. روش: این مطالعه توصیفی ـ تحلیلی از نوع همبستگی بوده و جامعه آماری این پژوهش را پرستاران شاغل در بیمارستان‌های 15 خرداد و شهید مفتح شهرستان ورامین، در سال 1393 تشکیل می‌دادند. در مجموع 90 پرستار به روش تصادفی ساده انتخاب شدند و پرسشنامه‌های استدلال اخلاقی، رفتار اخلاقی، سلامت و فراشناخت اخلاقی را تکمیل نمودند. تحلیل داده‌ها با روش همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام، با استفاده از نرم‌افزار SPSS 19 انجام شد. یافته‌ها: بین استدلال اخلاقی (0/35=r)، رفتار اخلاقی (0/42=r) و سلامت (0/29=r) با فراشناخت اخلاقی رابطه مثبت و معنادار مشاهده شد (0/01≤p). سه متغیر نام‌برده توانستند 37/2 درصد از واریانس فراشناخت اخلاقی را پیش‌بینی کنند، سهم رفتار اخلاقی بیش از دو متغیر دیگر بود. بحث و نتیجه‌گیری: رفتار اخلاقی، سلامت و استدلال اخلاقی مهم‌ترین متغیرهای پیش‌بینی ‌کننده فراشناخت اخلاقی بودند. بنابراین توصیه می‌شود، برنامه‌ریزان و مشاوران در برنامه‌ریزی برای بهبود فراشناخت اخلاقی پرستاران متغیرهای نام‌برده را در نظر داشته باشند.