بررسی میزان آگاهی دانشجویان دوره کارآموزی بالینی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران از حقوق بیمار - وجدانی, مرجان; فوجی, سمیرا; بابائی حیدرآبادی, اکبر; حقیقی ثانی, نازنین; پورطالب, عارفه; ایمان‌زاد, معصومه; اشرفی حافظ, اصغر; اهتمام, فاطمه (مجله اخلاق پزشکی - علمی پژوهشی, 2015)
مقدمه: شناخت و رعایت حقوق بیماران در ارتقای کیفیت مراقبت‌ها و افزایش اعتماد و رضایت بیماران حائز اهمیت است، لذا این مطالعه با هدف بررسی میزان آگاهی دانشجویان دوره کارآموزی بالینی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران از حقوق بیمار در سال تحصیلی 93-1392 انجام شد. روش: این مطالعه توصیفی ـ مقطعی در سال 1393 در دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی انجام شد. 70 نفر از دانشجویان دوره کارآموزی بالینی، به روش نمونه‌گيری تصادفی طبقه‌ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده‌ها از پرسشنامه استاندارد شامل دو بخش، مشخصات دموگرافیک و منشور حقوق بیمار استفاده شد. داده‌ها با آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار) و نرم‌افزار SPSS 18 تحلیل شد. یافته‌ها: 8/5 درصد از دانشجویان از سطح آگاهی ضعیف، 90‌% از سطح آگاهی متوسط و 1/4 درصد از سطح آگاهی خوب نسبت به منشور حقوق بیمار برخوردار بودند. در زمینه میزان آگاهی دانشجویان از حقوق بیمار در هر یک از پنج حیطه اصلی، بیشترین آگاهی مربوط به حیطه دسترسی به خدمات (61/07 درصد) و کم‌ترین آگاهی مربوط به آزادی فردی (44/7 درصد) بود. بحث: در مطالعه عجمی قلعه رشیدی و همکاران که به بررسي رابطه آگاهي از حقوق بيمار با ميزان رعايت آن در كارشناسان توانبخشي مراكز توانبخشي بهزيستي شهر تهران نشان دادند، ميزان آگاهي از حقوق بیمار در 59/7 درصد از کارشناسان در سطح خيلي خوب قرار داشت در مطالعه رنجبر و همكاران بر روي دانشجويان رشته‌هاي مختلف پزشكي يزد، سطح آگاهي دانشجویان متوسط ارزیابی شد. نتیجه‌گیری: در این مطالعه سطح آگاهی دانشجویان از منشور حقوق بیمار در سطح متوسط قرار داشت. با توجه به اهمیت ارتباط دانشجویان دوره کارورزی با بیمار به خصوص دانشجویانی که با افراد دچار معلولیت در ارتباط هستند، برنامه‌ریزی جهت بالابردن آگاهی آنان از حقوق بیماران ضروری به نظر می‌رسد.