بررسی ميزان رعايت اخلاق حرفه‌ای در اجرای رویه‌های خون‌گیری و رگ‌گیری توسط پرستاران - صابر, سامان; کیانیان, تکتم; مهرابیان, صدیقه; بسطامی, محمدرضا (مجله اخلاق پزشکی - علمی پژوهشی, 2015)
پرستاران در انجام مراقبت‌های پرستاری با مسائل اخلاقی چالش‌‌برانگيزی مواجه می‌شوند و اين امر تصميم‌گيری را برای آن‌ها سخت می‌کند. هدف از اين مطالعه تعيين ميزان رعایت اخلاق حرفه‌ای در انجام رویه‌های خون‌گیری و رگ‌گیری در بيمارستان‌های آموزشی ـ درمانی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان می‌باشد. اين پژوهش يك مطالعه توصيفي از نوع مقطعی می‌باشد که نمونه‌هاي پژوهش را 200 نفر پرستار شاغل در بخش‌هاي بزرگسالان بيمارستان‌هاي منتخب تشكيل مي‌دادند. ابزار اين پژوهش عبارت از فرم اطلاعات دموگرافیک كه شامل سؤالاتي راجع به اطلاعات فردي واحدهاي مورد پژوهش، و چک لیست مشاهده که شامل 15 سؤال يا رفتار مورد نظر در خصوص عملكرد افراد در فرآيند رگ‌گیری و خون‌گیری بود. پژوهشگران با مراجعه به بخش‌هاي مربوط و دسترسي به نمونه‌ها ابتدا پرسشنامه را تحويل واحدها داده و سپس چك ليست مربوطه را به طور جداگانه براي دو مشاهده به فاصله حداقل 15 روز و هر بار به مدت يك نوبت كامل كاري تكميل مي‌نمودند. داده‌هاي جمع‌آوري‌شده با استفاده از آمار توصيفي و تحليلي و آزمون‌هاي آماري مجذور كاي، آزمون دقيق فيشر و ضريب همبستگي پيرسون مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت. درصد قابل ملاحظه‌ای از واحدهاي مورد پژوهش در فرآيند انجام اخلاقی رویه‌ها عملكرد نامطلوب داشته و لذا پيشنهاد مي‌شود كه مديران، برنامه‌ريزان و مربيان پرستاري با برنامه‌هاي آموزش ضمن خدمت، برگزاری دوره‌های بازآموزی و تدوين خط مشي‌هاي مورد نياز توجه لازم را در زمينه رعايت اخلاق حرفه‌ای در عملكرد پرستاران به عمل آورند.