رابطه حساسیت اخلاقی و صلاحیت مراقبت معنوی پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی لرستان در سال 03-1402 - کاظمی نجم, میلاد; ایمانی فر, نسرین; جعفری, زهره (مجله اخلاق پزشکی - علمی پژوهشی, 2025)
زمینه و هدف: مراقبت معنوی جزء کلیدی و حلقه گمشده مراقبت کل‌نگر می‌باشد. ارائه مراقبت کل‌نگر با کیفیت بالا مستلزم آموزش فنی و تسلط بر پیشرفت‌های تکنولوژیکی است، اما مفهوم مهم دیگر دخیل در عمل بالینی باکیفیت، حساسیت اخلاقی برای هدایت عملکرد حرفه‌ای‌ می‌باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه حساسیت اخلاقی و صلاحیت مراقبت معنوی پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی لرستان در سال 03-1402 انجام شد. روش: این مطالعه توصیفی همبستگی روی 407 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان‌های آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی لرستان در سال 03-1402 که به روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای انتخاب شدند، انجام شد. جهت جمع‌آوری اطلاعات از سه پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه حساسیت اخلاقی Lutzen و همکاران (1995 م.) و پرسشنامه صلاحیت مراقبت معنوی Van Leeuwen و همکاران (2009 م.) استفاده شد. جهت تجزیه تحلیل داده‌ها از روش‌های آمار توصیفی، آزمون کای دو، ضریب همبستگی پیرسون و آنالیز واریانس تک‌عاملی استفاده شد. آنالیز داده‌ها در سطح معنی‌داری P<0.05 با استفاده از نرم‌افزار SPSS 19 انجام شد. ملاحظات اخلاقی: در این مطالعه، تمام جنبه‌های اخلاقی، از جمله رعایت حریم خصوصی اطلاعات شرکت‌کنندگان و کسب رضایت آگاهانه به دقت رعایت شد و همچنین این مطالعه از سوی کمیته اخلاق پژوهشی دانشگاه تأیید شد. یافته‌ها: سطح حساسیت اخلاقی و صلاحیت مراقبت معنوی پرستاران شرکت‌کننده در این مطالعه متوسط بود. میانگین نمره صلاحیت مراقبت معنوی و حساسیت اخلاقی پرستاران شرکت‌کننده در مطالعه به ترتیب 94/18±15/95 و 65/15±15/62 بود. نتایج این مطالعه نشان داد بین حساسیت اخلاقی کل و صلاحیت مراقبت معنوی کل همبستگی معنی‌داری وجود داشت (p-value<0/001, r=0/413) و افراد دارای حساسیت اخلاقی بیشتر، دارای صلاحیت مراقبت معنوی بیشتری بودند. با توجه به نتایج آزمون آنالیز واریانس یک‌طرفه، بین حساسیت اخلاقی کل و صلاحیت مراقبت معنوی کل رابطه معنی‌داری مشاهده شد. نتیجه‌گیری: با افزایش حساسیت اخلاقی در شرکت‌کنندگان، صلاحیت مراقبت معنوی آن‌ها نیز افزایش یافت. گنجاندن دوره‌های آموزشی ضمن خدمت مستمر اخلاق حرفه‌ای و مراقبت معنوی جهت هدایت عملکرد پرستاران و به‌روز نگه‌داشتن دانش آن‌ها متناسب با نیازها و پیشرفت‌های روزافزون جامعه پیشنهاد می‌گردد.