تأثیر اینترنت بر اخلاق حرفه‌ای در آزمایشگاه تشخیص طبی: مطالعه مروری - یعقوبی کشکاویج, محمدصالح; یعقوبی, هاجر; عزیزی, حکیم (مجله اخلاق پزشکی - علمی پژوهشی, 2025)
زمینه و هدف: آزمایشگاه‌های تشخیص پزشكی نقشی حیاتی در تشخیص بیماری‌ها، پایش سلامت بیماران و ارائه خدمات درمانی دارند که سهم به سزایی در حفظ سلامت جامعه ایفا می‌کنند. جايگاه آزمايشگاه در علم پزشکی بسیار حائز اهمیت است، زیرا سلامتی فرد را ارزیابی و احتمال ابتلا به بیماری‌ها را بررسی می‌کند، اما امروزه علیرغم پیشرفت جامعه و اینترنت باز مسائل اخلاقی مربوط به آزمایشگاه‌های تشخیصی به طور مفصل مورد تجزیه و تحلیل قرار نگرفته است. این مطالعه سبب ارتقای اطلاعات کارکنان آزمایشگاه‌ها در حوزه اخلاق پزشکی می‌شود تا خدمات بهتری به بیماران ارجاع‌شده به آزمایشگاه ارائه دهند. روش: مطالعه حاضر از نوع مروری ـ روایتی است. برای یافتن مقالات مرتبط به جستجوی واژگان کلیدی فارسی و انگلیسی اخلاق حرفه، آزمايشگاه تشخيص پزشکی، حقوق بيمار، کارکنان آزمایشگاه پزشکی در پایگاه‌های داخلی و بین‌المللی بدون محدودیت زمانی انجام شد. در نهایت از 15 تا مطالعات یافته‌شده، اهداف مطالعه این مقاله گردآوری شده است. ملاحظات اخلاقی: در پژوهش حاضر رعایت اصول امانتداری و صداقت در تحلیل متون و استنادها به طور کامل لحاظ گردید. یافته‌ها: بر اساس بررسی‌های انجام‌‌شده، نتایج نشان می‌دهد که ابعاد مختلف مسائل اخلاق حرفه‌ای در آزمایشگاه ارتباط مستقیمی با چهار گروه اصلی شامل بیماران، همکاران، جامعه و اینترنت دارد. هر یک از این گروه‌ها با چالش‌های خاصی در حوزه اخلاق حرفه‌ای رو به ‌رو هستند. علاوه بر این، چالش‌های ناشی از اینترنت تأثیر قابل‌ توجهی بر مسائل اخلاقی در ارتباط میان بیماران و جامعه آزمایشگاهی دارد. نتیجه‌گیری: ارتباط اینترنت و اخلاق حرفه‌ای در آزمایشگاه نیازمند توجه بیشتر است. آموزش اخلاق و استفاده صحیح از اینترنت، تدوین قوانین و ارائه راهکار‌ها برای کاهش چالش‌های اخلاقی ضروری است.