مفهوم سن‌گرایی: یک مقاله مروری - استبصاری, فاطمه; قربان زاده, سیما; گودرزی, الناز; رحیمی خلیفه کندی, زهرا; عباسی, محمود (مجله اخلاق پزشکی - علمی پژوهشی, 2025)
زمینه و هدف: اصطلاح سن‌گرایی با وجود اینکه در طول قرن‌ها، کشورها، زمینه‌ها و فرهنگ‌ها وجود داشته است، اما همچنان این اصطلاح نسبتاً جدید بوده و هنوز در هر فرهنگی وجود ندارد. سن‌گرایی شامل کلیشه‌ها (چگونه فکر می‌کنیم)، تعصب (چگونه احساس می‌کنیم) و تبعیض (چگونه عمل می‌کنیم) نسبت به مردم بر اساس سن آن‌ها می‌باشد. هدف مطالعه بررسی مفهوم سن‌گرایی در متون علمی می‌باشد. روش: هدف مطالعه مرور روایتی حاضر بررسی متون، مفهوم پدیده سن‌گرایی در سالمندان بود. بدین‌منظور، از طريق جستجو در پايگاه‌هاي داده PubMed، Scopus، Web of Sciences، Embase با استفاده از واژگان کلیدی Ageism، Older، Elder، Aging و Discrimination مقالات منتشرشده در بازه زمانی ده‌ساله از سال‌هاي 2014 تا سال 2024 مورد بررسی قرار گرفتند. مرحله اول 18945 خلاصه مقاله انگلیسی بازیابی شدند. مقالات در دو مرحله و توسط دو محقق بررسی شدند. در بررسی اولیه در عنوان و چكيده مقالات، تعداد 77 مقاله مرتبط با موضوع انتخاب شدند؛ در مرحله دوم پس از بررسی تمام متن مقالات تعداد 34 مقاله انگلیسی به دست آمد که از بین آن‌ها بعد از ارزیابی کیفیت مقالات، در نهایت تعداد 17 مقاله تأیید شدند. ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است. یافته‌ها: یافته‌ها شامل تعریف سن‌گرایی، حیطه‌های سن‌گرایی، انواع سن‌گرایی، تأثیرات سن‌گرایی، عوامل تعیین‌کننده سن‌گرایی، راهبرد‌ها و پیشنهادات سازمان جهانی بهداشت جهت کاهش سن‌گرایی دسته‌بندی شدند. نتیجه‌گیری: سن‌گرایی کیفیت زندگی افراد مسن را کاهش می‌دهد، انزوای اجتماعی و تنهایی آن‌ها را افزایش می‌دهد. سن‌گرایی عواقب جدی و گسترده‌ای برای سلامتی مردم و رفاه و حقوق بشر دارد. برای افراد مسن، سن‌گرایی با چالش‌هایی همچون طول عمر کوتاه‌تر، سلامت جسمی و روانی نامناسب، بهبودی آهسته‌تر و کاهش سطح شناختی همراه است. با توجه به یافته‌های مطالعه حاضر برای کاهش سن‌گرایی استفاده از سیاست‌ها و قوانین، مداخلات آموزشی از مدرسه ابتدایی تا دانشگاه و آموزشی رسمی و غیر رسمی و همچنین سرمایه‌گذاری در مداخلات تماس بین نسلی توصیه می‌گردد.