بررسی عوامل مؤثر بر خطاهای پزشکی در پرونده‌های سازمان نظام پزشکی در شهرستان شهریار - عباسی, محمود; صراف زاده, محمد مهدی; موسوی نژاد, شهریار; آقانوه سی, مرجان; دلپسند, کوروش (مجله اخلاق پزشکی - علمی پژوهشی, 2024)
زمینه و هدف: ایمنی بیماران و پیشگیری از خطاهای پزشکی موضوعی با اهمیت جهانی می‌باشد. مطالعه حاضر جهت بررسی فراوانی و عوامل مؤثر بر آن در پرونده‌های سازمان نظام پزشکی شهرستان شهریار بین سال‌های 97-1390 صورت گرفته است. روش: در این مطالعه‌ توصیفی ـ مقطعی، پرونده‌های سازمان نظام پزشکی شهرستان شهریار از سال 1390 تا 1397 که رأی قطعی در مورد آن‌ها صادر شده بود با روش سرشماری وارد مطالعه شدند. اطلاعات مطالعه با استفاده از نرم‌افزار SPSS 16 تحلیل شد. ملاحظات اخلاقی: در تحقیق حاضر، اصل امانتداری، صداقت، بی‌طرفی و اصالت اثر رعایت شده است. یافته‌ها: بیشترین سهم خطاهای صورت‌گرفته در ارتباط با عدم تشخیص مناسب بیماری 1/53 درصد و بالاترین آمار شکایت از دندان‌پزشکان و سپس پزشکان متخصص بود. بیشترین علت قصور پزشکی مشخص‌شده پس از عدم تشخیص بیماری، مربوط به سهل‌انگاری پزشکی 9/21 درصد بود. عدم رعایت موازین علمی و همچنین به کارگیری افراد فاقد صلاحیت هر یک با 2/6 درصد از موارد قصور پزشکی در درمان بیماران مشخص گردیدند. خطای فنی پزشکی هنگام جراحی، عدم رعایت اصول صحیح نسخه‌نویسی و تجویز دارو و عدم رعایت نظامات دولتی و همچنین تجویز اشتباه/ نحوه مصرف دارو هر یک با 1/3 درصد موارد قصور پزشکی در درمان بیماران را تشکیل دادند. از بین متغیرهای مورد مطالعه، ارتباط آماری معنی‌داری بین تخصص متشاکیان‌عنه و انواع قصور پزشکی مشاهده شد (021/0P=). نتیجه‌گیری: عدم تشخیص مناسب بیماری، بیشترین سهم را در میان سایر خطاها به خود اختصاص داده‌اند. میزان شکایت از دندان‌پزشکان و سپس پزشکان متخصص نسبت به سایر اعضای کادر درمان بالاتر بود که بخشی از آن به علت فقدان سیستم ارجاع مناسب در کشور می‌باشد.