بررسی ديدگاه بيماران بستري در بيمارستان‌هاي آموزشي همدان از رعایت حقوق خود در سال 1388 - محسنی, محمد; عشوندی, خدایار; صفی, میثم (مجله اخلاق پزشکی - علمی پژوهشی, 2012)
بیماران آسیب پذیرترین گروه‌های اجتماعی در معرض خطر هستند. حقوق بیمار جزئی از حقوق بشر بوده و حوزه ای حساس برای گروه‌های پزشکی و بیماران بحساب می آید. اما متأسفانه در مواردی شاهد عدم رعايت آن توسط كاركنان مراكز آموزشي درماني مي‌باشيم. در اين مطالعه ميزان رعايت حقوق بيمار در مراكز آموزشي درماني شهر همدان بررسي شده است. اين پژوهش يك مطالعه‌ي توصيفي مقطعي است. محيط پژوهش مراكز آموزشي درماني بعثت، شهيد بهشتي و سيناي شهر همدان بوده و نمونه پژوهش شامل 200 نفر از بيماران بستري در اين مراكز مي‌باشند. ابزار گردآوري داده‌ها پرسشنامه بود كه شامل دو قسمت خصوصيات دموگرافيك واحدهاي پژوهشي و سؤالاتي جهت نظر سنجي از بيماران در مورد رعايت حقوق آنها بود. بيشترين مورد رعايت حقوق از ديدگاه بيماران (62 درصد) در بُعد پذيرش بيمار مي‌باشد و كمترين مورد ميزان رعايت حقوق (42/5درصد) در بُعد مطالعه و امضاي آگاهانه‌ي رضايت نامه مي‌باشد. با توجه به آنكه به طور كلي 46 درصد از بيماران داراي اين ديدگاه هستند كه حقوق آنها به طور كامل رعايت نمي‌شود. با آموزش کادر درمانی و در نظر گرفتن حقوق اساسی بیمار و بالا بردن آگاهی بیماران از حقوق خود باید کارایی و کیفیت مراقبت بهداشتی را به حداکثر رساند.