ارتباط بین جهت‌گیری مذهبی و کیفیت زندگی دانشجویان - جعفری‌منش, هادی; توان, بهمن; مطوری, پگاه; رنجبران, مهدی (مجله اخلاق پزشکی - علمی پژوهشی, 2017)
زمینه و هدف: نظر به اهمیت شناخت متغیرهای مؤثر بر کیفیت زندگی دانشجویان، این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین جهت‌گیری مذهبی و کیفیت زندگی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اراک در سال 1393 انجام شده است. مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی ـ مقطعی به روش نمونه‌گیری چندمرحله‌ای، 288 از دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی اراک انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‌ها در این مطالعه شامل پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی و پرسشنامه جهت‌گیری مذهبی آلپورت بود. تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS 20 انجام شد. ملاحظات اخلاقی: پس از توضیح اهداف مطالعه، رضایت آگاهانه جهت شركت در تحقیق از نمونه‌ها اخذ گردید. پرسشنامه‌ها بی‌نام بوده و به شركت‌كنندگان اطمینان خاطر داده شد كه اطلاعات آن‌ها محرمانه مانده و به صورت گروهی منتشر خواهد شد. یافته‌ها: میانگین و انحراف معیار کیفیت زندگی در حیطه جسمی 2/16±12/24، حیطه روانشناختی 1/90±13/33، حیطه روابط اجتماعی 2/83±13/77 و حیطه محیطی 2/58±13/46 بود. میانگین و انحراف معیار جهت‌گیری مذهبی بیرونی 5/28±26/61 و جهت‌گیری مذهبی درونی 5/16±28/53 بود. بین جهت‌گیری مذهبی درونی با تمامی حیطه‌های کیفیت زندگی ارتباط مثبت و معنی‌دار وجود داشت (0/05>P). بین جهت‌گیری مذهبی بیرونی با حیطه جسمی و محیطی کیفیت زندگی ارتباط منفی و معنی‌دار وجود داشت (0/05>P). نتیجه‌گیری: یافته‌ها نشان داد برخلاف بین جهت‌گیری مذهبی درونی با تمامی جنیه‌های کیفیت زندگی ارتباط معنی‌دار وجود دارد. با توجه به نقش مثبت جهت‌گیری مذهبی درونی در پیش‌بینی كیفیت زندگی دانشجویان، تقویت باورهای مذهبی و نهادینه‌سازی معنویت در محیط‌های دانشگاهی توصیه می‌گردد.