پیش‌بینی سلامت روان بر اساس هوش اخلاقی و انعطاف‌پذیری شناختی در دانشجویان پرستاری - صدری دمیرچی, اسماعیل; محمدی, نسیم; رحیمی زرج‌آباد‌, نقی (مجله اخلاق پزشکی - علمی پژوهشی, 2019)
زمینه و هدف: پرستاران به عنوان بازوی توانمند سیستم خدمات بهداشتی و درمانی، نقش به سزایی در تحول و پیشرفت امور مراقبتی، درمانی، بهبود و ارتقای سلامت ایفا می‌کنند، لذا پژوهش حاضر با هدف پیش‌بینی سلامت روان بر اساس هوش اخلاقی و انعطاف‌پذیری شناختی در دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی گیلان انجام گرفت. مواد و روش‌ها: روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. کلیه دانشجویان پرستاری دانشگاه‌ علوم پزشکی گیلان در سال تحصیلی 1395 جامعه آماری این پژوهش را تشکیل می‏دادند که از میان آن‌ها با استفاده از روش نمونه‏گیری خوشه‌ای چندمرحله‌ای 300 دانشجو انتخاب ‌شده و به پرسشنامه سلامت عمومی گلدنبرگ، پرسشنامه هوش اخلاقی، پرسشنامه انعطاف‌پذیری شناختی پاسخ دادند. برای تجزیه‌ و تحلیل داده‏ها از آزمون‏های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون تحت نرم‌افزار SPSS 19 استفاده شد. یافته‌ها: یافته‏ ها نشان داد که بین هوش اخلاقی با سلامت روان همبستگی مثبت معنادار (r=0/32 ،p>0/01) و بین انعطاف‌پذیری شناختی و سلامت روان همبستگی مثبت معنادار (r=0/12 ،p>0/01) وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون آشکار کرد که 18% از کل واریانس سلامت روان به وسیله متغیرهای هوش اخلاقی و انعطاف‌پذیری شناختی پیش‏بینی می‏شود. ملاحظات اخلاقی: قبل از اجرای پرسشنامه‌ها، ابتدا در مورد هدف از این پژوهش و همچنین محرمانه‌بودن نتایج به مشارکت‌کنندگان توضیح داده شد تا با رضایت آگاهانه در این پژوهش شرکت کنند. نتیجه‌گیری: به طورکلی نتایج نشان می‌دهد که سلامت روانی افراد در زمینه‌های جسمانی، روانی و اجتماعی تحت تأثیر هوش اخلاقی و انعطاف‌پذیری شناختی افراد با مسائل قرار می‌گیرد، لذا پیشنهاد می‌شود برای بهبود سلامت روان به بعد اخلاقی و انعطاف‌پذیری آنان توجه بیشتری مبذول گردد.